Antena 3 CNN Actualitate Un monument-simbol pentru istoria României, în paragină. Costurile renovării se ridică la un milion de euro

Un monument-simbol pentru istoria României, în paragină. Costurile renovării se ridică la un milion de euro

Un monument-simbol pentru istoria României, în paragină. Costurile renovării se ridică la un milion de euro
01 Dec 2015   •   10:38

Un monument-simbol pentru istoria României, Sala Unirii din Alba Iulia, care a găzduit la 1 Decembrie 1918 ședința Marii Adunări Naționale ce a hotărât Unirea Transilvaniei cu România, necesită o amplă restaurare, autoritățile județene sperând ca lucrările să fie finalizate până la următoarea Zi Națională a României, în 2016, scrie Agerpres.ro. Clădirea în care, în urmă cu 97 de ani, 1.228 de delegați au decis Unirea Transilvaniei cu România și care a găzduit banchetele oficiale date cu ocazia Încoronării, la 15 octombrie 1922, Serbărilor Unirii din 20 mai 1929 și a dezvelirii Obeliscului lui Horea, Cloșca și Crișan, la 14 octombrie 1937, are nevoie de refacerea șarpantei și a învelitorii, de lucrări de eliminare a infiltrațiilor, de înlocuirea tâmplăriei și de refacerea interiorului.

De asemenea, se are în vedere și reconstituirea picturii originale realizate de pictorul francez Pierre Bellet. 'Pictura de acum este din 1992. Noi am descoperit în urmă cu patru-cinci ani pictura originală, a francezului Pierre Bellet, o pictură deosebită, care în prezent este în restaurare la Sibiu. Pictura e pe pânză aplicată pe suport de lemn. Vom pune din nou pictura originală, cea a lui Bellet', a declarat, pentru Agerpres, directorul general al Muzeului Național al Unirii, Gabriel Rustoiu.

În opinia acestuia, toată clădirea are nevoie de reparații.

'Avem infiltrații la subsol. Trebuie izolată, trebuie refăcute tencuielile, tâmplăria. Necesită refuncționalizarea unor anumite compartimentări din aripa de sud și repararea șarpantei. Cam toată clădirea necesită reparații. Clădirea e veche și, ca orice clădire veche, necesită un proces de restaurare măcar periodic. Dorim, pe lângă restaurarea propriu-zisă a clădirii, să o și refuncționalizăm, în sensul că expoziția din aripile laterale, de etnografie, se va muta de acolo și vom face o expoziție care să reflecte într-un fel lupta românilor din Transilvania pentru unitate națională, care să fie un memorial al unității naționale. Dorim să facem un fel de memorial al unității naționale și, dacă nu la Sala Unirii, nu văd unde altundeva', a afirmat Gabriel Rustoiu.

Citiți continuarea reportajului pe Agerpres.ro.

×
Subiecte în articol: Alba Iulia
Parteneri
Schimbare radicală în funcţionarea Poştei Române
x close