Antena 3 CNN Actualitate Statistici de 1 Decembrie. Lucruri pe care probabil nu le știați despre România

Statistici de 1 Decembrie. Lucruri pe care probabil nu le știați despre România

Statistici de 1 Decembrie. Lucruri pe care probabil nu le știați despre România
01 Dec 2015   •   18:04
ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI. Cum arată România la 26 de ani după revoluție? Unele lucruri le auziți regulat: a crescut inegalitatea, se citește mai puțin, suntem ceva mai bogați ca economie, scrie PoliticScan.

Dar sunt lucruri pe care nu le știm. Mai precis, nu le discutăm. De exemplu despre amploarea crizei economice de la începutul anilor ’90 sau despre cea mai mare secetă în 50 de ani.

Să ne uităm, deci, peste fața mai puțin discutată a României…

1. Când a avut loc cea mai gravă criză economică post-decembristă
În imaginația populară prima criză economică majoră a avut loc după 1996. Unii pun această criză pe seama proastei guvernări, alții pe întârzierea reformelor sub guvernarea Văcăroiu în timp ce alții acuză ambii factori.

Adevărul surprinzător este că ce mai gravă criză a fost în 1990-1992, când România a pierdut 25% din produsul intern brut. O criză de intensitatea celei grecești, dar pornind de mult mai jos.

De ce nu ne amintim această criză? Pentru că ea nu a coincis neapărat cu scăderea nivelului de trai. Pe graficul de mai jos vedem cum cantitatea de mâncare pe piață, estimată în calorii, crește în loc să scadă. De ce? Pentru că din 1990 încetează strategia dezastruoasă a lui Ceaușescu de a finanța datoria publică prin export de alimente (și, se pare, îngrășăminte).

Mai multe, pe PoliticScan.

×
Subiecte în articol: 1 Decembrie
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close