Antena 3 CNN Actualitate 100 de minute: Bomba din Ordonanța Guvernului privind Codul Penal și Codul de Procedură Penală

100 de minute: Bomba din Ordonanța Guvernului privind Codul Penal și Codul de Procedură Penală

100 de minute: Bomba din Ordonanța Guvernului privind Codul Penal și Codul de Procedură Penală
Sursa foto: Foto: flickr.com
19 Mai 2016   •   17:48

Guvernul a dispus, prin Ordonanță de Urgență, modificarea și completarea Codului penal și Codului de procedură penală, argumentând că modificările sunt necesare pentru a pune în acord cele două acte cu decizii ale Curţii Constituţionale și ale Comisiei Europene.

Cu toate acestea, Andreea Sava a prezentat, la 100 de minute, de la Antena 3, câteva abuzuri ascunse în modificările guvernului:

Andreea Sava a dat un exemplu concret, referitor la un articol privind datele financiare obţinute doar la cererea procurorului, pentru care e nevoie de un mandat de la judecător pentru 30 de zile, cu prelungire până la maxim 6 luni.

Problema apare la alin. 5 care precizează că: ”În cazurile în care există urgenţă, iar obţinerea mandatului în condiţiile alin. 1 sau 2 ar conduce la o întârziere substanţială a cercetărilor, la pierderea, alterarea sau distrugerea probelor ori ar pune în pericol siguranţa victimei sau a altor persoane şi sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la alin.1 sau, după caz, alin.2, procurorul poate dispune obţinerea datelor privind tranzacţiile financiare efectuate sau care urmează a fi efectuate, fără a mai avea nevoie de un judecător”.

Totodată, datele financiare client-avocat sunt confidenţiale, însă dacă există suspiciunea că urmează să se comită o infracţiune, procurorul poate cere datele. Atunci, instituţiile financiare sunt obligate să dea datele.

Probleme apar și la articolul referitor la percheziţia corporală fără acord şi fără mandat de la judecător. ART. 190 - alin 5: "În cazul în care persoana examinată nu îşi exprimă în scris consimţământul şi există urgenţă, iar obţinerea autorizării judecătorului în condiţiile alin. ar conduce la o întârziere substanţială a cercetărilor, la pierderea, alterarea sau distrugerea probelor, organul de urmărire penală poate dispune, prin ordonanţă, efectuarea examinării fizice”.

Gabriela Baltag, președintele Asociației Magistraților din România, a comentat modificările aduse Codului Penal, într-o intervenție telefonică la Antena 3.

×
Parteneri
Cătălin Cîrstou, candidatul comun PSD-PNL în Bucureşti
x close