Antena 3 CNN Actualitate A murit marele balerin și coregraf român Gelu Barbu

A murit marele balerin și coregraf român Gelu Barbu

A murit marele balerin și coregraf român Gelu Barbu
17 Feb 2016   •   19:54

Marele balerin și coregraf român Gelu Barbu a murit miercuri, la vârsta de 83 de ani, în orașul spaniol Las Palmas de Gran Canaria, în care se stabilise în urmă cu cinci decenii, după ce și-a părăsit țara, fugind de regimul comunist, informează Agerpres.
Născut în 1932, la Lugoj, Gelu Barbu s-a format la celebra școală de balet din Sankt Petersburg (Leningrad, pe atunci), unde a fost coleg, printre alții, cu doi monștri sacri ai acestei arte, Rudolf Nureev și Mihail Barîșnikov. A fost apoi prim-balerin la teatrele de operă din București, Oslo și Nuremberg.

În 1961, în timp ce se afla într-un turneu în fosta Republică Democrată Germană (RDG), a reușit să treacă în sectorul occidental al Berlinului, prin punctul de control american. El urma astfel exemplul rusului Rudolf Nureev, care, cu numai cinci luni înainte, a profitat de un turneu al Teatrului Kirov și a cerut azil politic la Paris.


După câțiva ani petrecuți în Germania, Norvegia și Suedia, Gelu Barbu a mers în 1966 în Insulele Canare pentru a se recupera după unele probleme medicale la spate, dar în final a ales să locuiască acolo.

În Las Palmas de Gran Canaria, el și-a pus în valoare talentul de coregraf și, totodată, a fondat prima școală de balet clasic din acest arhipelag, în care a format generații întregi de artiști. Instituția, care a dobândit un remarcabil prestigiu, este condusă în prezent de doi dintre discipolii săi, Miguel Montanez și Wendy Artiles.

Cu doi ani în urmă, marele balerin a suferit o tromboză cerebrală, iar după aceea, starea sănătății lui s-a deteriorat grav.

'M-am simțit exilat în Franța sau în Germania, dar niciodată aici (în Spania). Aceasta este a doua mea patrie, aproape prima, întrucât am făcut aici mai multe lucruri decât în țara mea'', mărturisea Gelu Barbu în 2012, cu ocazia prezentării unui documentar despre viața și cariera lui în cadrul Festivalului Internațional de Film din Las Palmas de Gran Canaria.

×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close