Antena 3 CNN Actualitate Acuzații grave ale PSD: Guvernul Cioloş nu îşi ascunde deloc intenţia de a proteja interesele firmelor străine de medicamente

Acuzații grave ale PSD: Guvernul Cioloş nu îşi ascunde deloc intenţia de a proteja interesele firmelor străine de medicamente

Acuzații grave ale PSD: Guvernul Cioloş nu îşi ascunde deloc intenţia de a proteja interesele firmelor străine de medicamente
30 Sep 2016   •   21:14

Partidul Social Democrat a solicitat, vineri, explicaţii publice din partea prim-ministrului cu privire la ordonanţa de urgenţă emisă în urmă cu două zile prin care preţurile la medicamente nu se mai decid prin ordin al ministrului Sănătăţii, ci prin hotărâre de guvern. 

În opinia PSD, acesta este un semn că lobby-ul firmelor străine de medicamente a depăşit nivelul Ministerului Sănătăţii şi a ajuns chiar pe masa prim-ministrului, potrivit unui comunicat transmis vineri AGERPRES. 

"După ce ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a amânat până la 1 noiembrie ieftinirea cu 35% a medicamentelor inovative pe care o aprobase guvernarea PSD, acum prim-ministrul în persoană intenţionează să blocheze din nou această măsură mult aşteptată de foarte mulţi români. În nota de fundamentare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului se spune că aplicarea de la 1 noiembrie a textului de lege care prevede ieftinirea medicamentelor inovative (Ordinul Ministrului Sănătăţii 75/2009) s-ar face după 'dispoziţii neclare, ambigue şi greu de implementat'", susţine PSD. 

Mai mult decât atât, mai afirmă comunicatul PSD, "Guvernul Cioloş nu îşi ascunde deloc intenţia de a proteja interesele firmelor străine de medicamente arătând că 'există un risc considerabil privind accesul pacienţilor din România la medicamente, ca urmare a intenţiei producătorilor de a părăsi piaţa'". 

"Acesta este de fapt argumentul principal al campaniei de lobby desfăşurată de rudele ministrului Sănătăţii în favoarea firmelor multinaţionale de medicamente. Argumentul este însă fals pentru că ieftinirea ar fi trebuit să intre în vigoare pe 1 iulie 2016, dar până la acea dată niciuna dintre companii nu depusese notificări pentru retragerea unor medicamente inovative de pe piaţa românească, aşa cum le cere legea. Rezultă deci că producătorii nu intenţionează în mod real să facă acest lucru. Mai mult decât atât, Ministerul Sănătăţii are pârghiile legale de a obliga producătorii să asigure stocurile de medicamente necesare pe piaţa românească şi de a interzice exportul paralel al acestora. Însă actualul ministru al Sănătăţii nu a folosit deloc aceste pârghii lăsând la liber speculaţiile cu medicamente pe piaţa românească", adaugă comunicatul. 

PSD face un apel către toţi cetăţenii să semneze petiţia pentru ieftinirea cu 35% a medicamentelor inovative care şi-au pierdut patentul. Aceasta a fost lansată în mediul online în urmă cu două zile, iar până în prezent a fost semnată de peste 15.000 de români, se arată în comunicat. 

×
Subiecte în articol: PSD medicamente guvernul Cioloș
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close