Antena 3 CNN Actualitate Alegeri parlamentare 2016. Topul partidelor cu candidaţi penali

Alegeri parlamentare 2016. Topul partidelor cu candidaţi penali

Alegeri parlamentare 2016. Topul partidelor cu candidaţi penali
Sursa foto: Foto: Pixabay.com
28 Noi 2016   •   19:29

Alegeri parlamentare 2016. Mişcarea civică Iniţiativa România a realizat o amplă analiză a candidaţilor cu probleme de integritate care ar putea intra în Parlament. Din aceasta a reieşit faptul că cel puţin trei partide vor avea cam 50% deputaţi şi senatori cu pete în CV, scrie Adevărul.

„Pentru fiecare dintre candidaţi s-a făcut o evaluare de risc pe baza informaţiilor privind integritatea (probleme penale, incompatibilităţi, conflicte de interese sau alte fapte grave), atitudinea faţă de statul de drept (e.g. iniţiative legislative de amputare a puterii judecătoreşti sau de dezincriminare a unor fapte penale în interes partinic, voturi împotriva cererilor parchetelor de ridicare a imunităţii parlamentarilor) şi traseismul politic“, arată Iniţiativa România.

Partidele fruntaşe în această statistică au fost ALDE, PMP şi PSD. Potrivit statisticii, 72 de candidaţi dintre cei 101 candidaţi eligibili (adică 71,3%) ai ALDE sunt în cel puţin una dintre următoarele situaţii: penali, incompatibili, în conflict de interese, au schimbat două sau mai multe partide, au întreprins acţiuni sau declaraţii împotriva statului de drept sau alte fapte grave.  

Nici PMP nu stă „rău“ la procentul candidaţilor cu probleme de integritate sau traseişti. 65 de candidaţi dintre cei 96 de candidaţi eligibili (adică 67,7%) ai PMP fie au probleme penale, sunt incompatibili, în conflict de interese sau au schimbat două sau mai multe partide.

Top trei al partidelor cu posibili parlamentari „pătaţi“ e completat de PSD care are 115 candidaţi dintre cei 220 de candidaţi eligibili cu diferite probleme de integritate. Fostul premier Victor Ponta va deschide lista PSD Gorj pentru Camera Deputaţilor, chiar dacă fostul şef al Guvernului a fost pus control judiciar în perioada septembrie-noiembrie, fiind urmărit pentru complicitate la spălare de bani.

×
Subiecte în articol: alegeri parlamentare 2016 ALDE PMP PSD
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close