Antena 3 CNN Actualitate Alertă în județul Iași. Ce s-a întâmplat

Alertă în județul Iași. Ce s-a întâmplat

Alertă în județul Iași. Ce s-a întâmplat
26 Sep 2016   •   18:57

Prefectul judeţului Iaşi, Marian Grigoraş, a convocat luni o şedinţă extraordinară a Centrului Local de Combatere a Bolilor Iaşi (CLCB), tema principală analizată fiind gradul de risc ridicat reprezentat de pesta porcină africană. 

Prefectul a declarat că întâlnirea a fost convocată deoarece un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat în Republica Moldova, după cel confirmat în luna mai în Ucraina. 

"Măsurile dispuse în luna mai rămân în vigoare. Se menţine interdicţia cu privire la comercializarea porcinelor în târgurile autorizate şi în aglomerările temporare de animale. Până acum boala nu a fost confirmată în România. Sunt luate măsuri care să prevină răspândirea virusului pe teritoriul ţării. S-au trimis informări către toate primăriile şi fondurile de vânătoare cu privire la riscurile existente şi măsurile care trebuie implementate. Comparativ cu situaţia din luna mai, acum focarul este mult mai aproape de judeţul Iaşi. Am solicitat o atenţie sporită în această perioadă de la toţi cei implicaţi", a declarat prefectul Marian Grigoraş. 

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a afirmat totodată că planul de măsuri aprobat în cadrul CLCB cuprinde şi o serie de acţiuni care trebuie întreprinse de medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi, dar şi de deţinătorii de porcine. 

"Medicii veterinari trebuie să identifice toate porcinele din exploataţiile nonprofesionale, să realizeze inspecţii clinice la porcinele din aceste exploataţii, să acorde atenţie sporită îmbolnăvirilor apărute în populaţia de porcine. Deţinătorii de porcine trebuie să anunţe medicul veterinar de orice modificare a stării de sănătate în efectivul de porcine, să limiteze circulaţia persoanelor străine în zona adăposturilor unde sunt crescute porcinele, să evite hrănirea porcinelor cu spălături provenite de la spălatul cărnii de porc gătită în gospodărie. Măsurile vor fi menţinute în vigoare până la eliminarea riscului pentru apariţia şi difuzarea pestei porcine africane pe teritoriul României", a mai spus Marian Grigoraş. 

Conform autorităţilor sanitare veterinare, pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice cu o rată de mortalitate cuprinsă între 20% şi 100%, în funcţie de virulenţa virusului. Pentru această boală nu există tratament. Boala nu se transmite de la animale la om, prin urmare nu afectează omul. 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Iași alerta pesta porcina
Parteneri
Termoenergetica opreşte iar apa caldă şi căldura, 5 zile, în Bucureşti
x close