Antena 3 CNN Actualitate Alpinista Dor Geta Popescu, în vârstă de 12 ani, a atins vârful Denali, cel mai înalt din America de Nord

Alpinista Dor Geta Popescu, în vârstă de 12 ani, a atins vârful Denali, cel mai înalt din America de Nord

Alpinista Dor Geta Popescu, în vârstă de 12 ani, a atins vârful Denali, cel mai înalt din America de Nord
Sursa foto: Foto: Pixabay
25 Mai 2016   •   10:06

Alpinista Dor Geta Popescu, în vârstă de doar 12 ani, a reuşit să atingă, pe data de 18 mai, vârful Denali, supranumit "Gigantul" Americii de Nord, informează un comunicat de presă al Clubului sportiv montan "Altitudine", potrivit Agerpres.

Denali este situat la 345 km sud de cercul polar de nord, în Alaska, şi este cel mai înalt munte al continentului nord american. Este al treilea cel mai înalt vârf din Circuitul 7 Summits (cele mai înalte vârfuri de pe fiecare continent), după Everest (Nepal) şi Aconcagua (Argentina).

"Da, mă bucur imens, încă o dată tot mai sus! Este un record muncit, atât în antrenamente, cât şi în parcurs. Este o reuşită pe care mi-am dorit-o foarte mult şi pentru care eram gata să rămân pe munte 30 de zile, limita fizică maximă în aceste condiţii climatice extreme. Dar nu a fost cazul! Totul a mers perfect, m-am simţit excelent, am tras fiind foarte concentrată şi hotărâtă. Am atins vârful după 7 zile de efort şi muncă, de tras sania cu 20 de kilograme de echipament, de amenajat adăposturi pentru cort, de urcat şi coborât în aclimatizare, de mari emoţii! Iar în final, imensa bucurie a vârfului, a reuşitei!", a spus Dor Geta Popescu, conform comunicatului.

Având înălţimea de 6190 metri, Denali (anterior McKinley) este un munte cu grad înalt de dificultate dat de diferenţa mare între bază şi vârf - din acest punct de vedere este considerat mai înalt decât muntele Everest - şi de condiţiile extreme de temperatură şi climă: vânt puternic, furtuni de zăpadă şi temperaturi foarte joase. De altfel, Denali este considerat cel mai "rece" munte din lume. Statistic, între 30 şi 50% din cei care vizează vârful reuşesc în tentativa lor.

Reuşita sportivei Federaţiei Romane de Alpinism şi Escaladă, Dor Geta Popescu, constituie egalarea unui record mondial de vârstă stabilit în anul 1995 de americanca Merrick Johnston. Pentru Geta, Denali este al patrulea vârf din circuitul 7 Summits, după Kilimanjaro, Elbrus şi Aconcagua.

De la vârsta de 10 ani, Dor Geta Popescu reprezintă România în expediţii în munţii înalţi ca membră a "Altitude Expeditions Team".

Legitimată la Clubul Sportiv Montan Altitudine, Dor Geta Popescu continuă parcursul de excepţie al sezonului competiţional 2016. După recordul mondial de vârstă din februarie de pe vârful Aconcagua, cel mai înalt vârf din afara Asiei, având 6.960 metri, Geta reuşeşte încă două recorduri mondiale în mai puţin de 20 de zile - 5 mai 2016 - Pico de Orizaba, 5.636 m, cel mai înalt vulcan din America de Nord, şi 18 mai 2016 - Denali, 6.190 m, cel mai înalt munte din America de Nord.

Expediţiile de record ale Getei Popescu în Circuitele 7 Summits şi 7 Volcanoes sunt incluse în calendarul competiţional al Federaţiei Romane de Alpinism şi Escaladă. Popescu este componentă a lotului naţional de escaladă copii, având titluri de campioană naţională la categorii de vârstă, clasări pe podium la competiţiile balcanice şi concursurile de Grand şlam europene.

×
Subiecte în articol: dor geta popescu munte romanca
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close