Antena 3 CNN Actualitate Americanii au descins în Siria, în ofensiva împotriva grupării Statul Islamic

Americanii au descins în Siria, în ofensiva împotriva grupării Statul Islamic

Americanii au descins în Siria, în ofensiva împotriva grupării Statul Islamic
Sursa foto: Foto: pixabay.com
16 Sep 2016   •   19:35

Forţe speciale americane au fost desfăşurate pentru a sprijini trupele turce şi grupările rebele moderate siriene în ofensiva împotriva grupării Stat Islamic (SI) în nordul Siriei, a anunţat vineri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Jeff Davis, citat de AFP.

Această desfăşurare a fost decisă 'la cererea guvernului turc', a precizat purtătorul de cuvânt. Conform unui alt responsabil militar american, efectivul forţelor speciale americane trimise în Siria ar fi de câteva zeci de militari.

Reacţia Pentagonului survine după ce o înregistrare video publicată tot vineri pe internet de opozanţi sirieni, despre care a relatat agenţia EFE, arată un presupus convoi militar american în zona localităţii siriene al-Rai, situată în provincia Alep, foarte aproape de frontiera cu Turcia.

În imaginile a căror autenticitate încă nu a fost confirmată se observă o coloană de vehicule de teren şi vehicule de luptă. Cel care a înregistrat imaginile nu îşi declină identitatea.

O altă înregistrare, apărută tot pe internet, arată trecerea unor alte vehicule despre care cei care au postat-o susţin de asemenea că ar aparţine armatei americane, în aceeaşi înregistrare fiind văzuţi şi mai mulţi combatanţi sirieni care protestează împotriva prezenţei trupelor americane în Siria. Unul dintre aceştia, mascat, strigă în acest timp la o portavoce sloganuri împotriva americanilor, iar alţi combatanţi lansează insulte la adresa militarilor americani, manifestându-şi totodată dorinţa de a-i decapita.

Potrivit ONG-ului Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), care citează activişti locali, soldaţi şi consilieri militari americani au părăsit satul al-Rai, dar au rămas în Siria.

Acelaşi ONG afirmă că cinci facţiuni siriene au anunţat că nu vor participa la o nouă operaţiune pentru extinderea ariei de control în zona Alep până când soldaţii şi consilierii militari americani nu vor pleca din Siria.

Tot OSDO a anunţat anterior că trupe şi vehicule militare turce au pătruns în Siria în zonele aflate sub controlul facţiunilor islamiste sprijinite de Turcia, urmând de asemenea un traseu prin localitatea al-Rai.
 

×
Subiecte în articol: turcia Siria statul islamic
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close