Antena 3 CNN Actualitate Anul 2013 începe în forţă pentru Guvernul Ponta. Prin ce probe de foc trebuie să treacă guvernanţii în acest an

Anul 2013 începe în forţă pentru Guvernul Ponta. Prin ce probe de foc trebuie să treacă guvernanţii în acest an

Anul 2013 începe în forţă pentru Guvernul Ponta. Prin ce probe de foc trebuie să treacă guvernanţii în acest an
Sursa foto: Foto: Intact Images
02 Ian 2013   •   09:00

Luna ianuarie va reprezenta un prim test pentru Executiv având în vedere temele restante de anul trecut. Aprobarea bugetului de stat şi discuţiile cu FMl vor fi probele de foc ale guvernanţilor.

Bugetul este cel mai important test pentru actualul Cabinet. Avem deja cifrele macroeconomice pentru 2013: o creştere economică de 2%, un euro menţinut în jurul valorii de 4,5 lei şi un deficit bugetar de 1,8%. Bugetul însă trebuie negociat cu delegatia Fondului Monetar Internaţional care vine în România săptămâna viitoare.

O eventuală "relaxare" a bugetului depinde de discuţiile Guvernului cu experţii instituţiilor financiare internaţionale. Şi acestea se anunţă destul de dificile având în vedere că sunt mari restanţe la capitolele privatizări şi management privat. Mai mult, se va discuta şi despre un nou acord cu FMI sau extinderea celui existent, care se încheie în luna martie.

O altă piatră de încercare este taxa auto. Amânarea plăţii taxei pentru maşinile înmatriculate în România înainte de 2007 a expirat, iar guvernanţii trebuie să realizeze o nouă formă a taxei care să respecte prevederile europene.




×
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close