Antena 3 CNN Actualitate Nu a mai fost confirmat în România de 80 de ani. Anunțul făcut de specialiști - FOTO

Nu a mai fost confirmat în România de 80 de ani. Anunțul făcut de specialiști - FOTO

Nu a mai fost confirmat în România de 80 de ani. Anunțul făcut de specialiști - FOTO
Sursa foto: foto: pixabay.com
28 Iul 2016   •   12:24

Primele poze cu zăganul Adonis în România, specie de vultur care nu a mai fost confirmată în ţara noastră de mai bine de 80 de ani, au fost realizate de biologii de la Societatea Ornitologică Română (SOR), potrivit unui comunicat de presă remis, joi, Agerpres de SOR.

Biologul Sebastian Bugariu şi ecologul Cristi Domşa au fost "norocoşii" care au văzut şi au fotografiat pasărea.

Zăganul Adonis a ajuns în România din Cehia, printr-un program de înmulţire din captivitate, fiind eliberat în 2014, în Masivul Central Francez, într-un proiect european de reintroducere a zăganilor.

"De când Adonis a ajuns în România, SOR este în legătură cu coordonatorul elveţian al proiectului şi omologii de la LPO France, organizaţie care are în plină desfăşurare un proiect de reintroducere a zăganilor, proiect din care face parte şi Adonis. Adonis a plecat apoi prin toată Europa - Belgia, Germania, Elveţia, Franţa, Austria, Slovacia, Polonia, Belarus, Ucraina şi, acum, România. Coordonatorul elveţian a luat legătura cu Ciprian Fântână (SOR) şi a semnalat faptul că emiţătorul păsării transmitea date din aceeaşi locaţie, ceea ce însemna că e posibil să fi apărut probleme', se arată în comunicatul SOR.

Biologul Sebastian Bugariu şi ecologul Cristi Domşa au format echipa care a verificat starea vulturului. "Mergeam cu Cristi în apropiere de locaţia indicată de emiţător, când l-am văzut. Adonis era pe un mal înalt, în apropiere. Era imposibil de ratat, pentru că este o pasăre foarte mare. După ce ne-a văzut, şi-a luat zborul şi a trecut apoi pe deasupra noastră de mai multe ori, ceea ce ne-a dat ocazia să îl vedem bine şi să avem fotografii detaliate cu vulturul', a povestit biologul Sebastian Bugariu.

Cei doi angajaţi ai SOR au verificat apoi zona în detaliu şi au relatat că au găsit aici au găsit un cadavru de câine de talie mare, din care se hrăneau corbi şi ulii şorecari. Din el lipsea deja un un os mare - femurul - semn că şi vulturul se hrănise. Potrivit specialiştilor, 'zăganii sunt necrofagi, dar mănîncă predominant oasele şi au, de regulă, nevoie de alte specii care să consume carnea unui cadavru înainte de a se hrăni ei'.

După descoperirea făcută, a urmat un apel telefonic către coordonatorul elveţian, acesta fiind informat că nu sunt motive de îngrijorare, vulturul nu are probleme de sănătate.

Până acum, zăganul Adonis, primul observat în România dupa 83 de ani, a survolat Transilvania. În zilele în care "se plimbă', Adonis poate parcurge 190-200 de kilometri sau chiar mai bine. Traseul său poate fi observat online pe hartă, la următoarea adresă: http://rapaces.lpo.fr/gypaete-grands-causses/le-suivi-des-oiseaux#idancre1

Potrivit SOR, datele publice de pe acest site au un delay de câteva zile, în funcţie de cum sunt recepţionate de la emiţătorul de tip GPS-GSM.

Zăganul - cuvânt moştenit din limba dacilor - mai este cunoscut şi sub denumirea de vultur bărbos. Este un vultur dispărut din fauna noastră în prima parte a secolului al XX-lea, caracteristic zonelor muntoase şi este prezent, în mod obişnuit, la altitudini cuprinse între 500-4000 m, dar a fost întâlnit şi la 7.500 m altitudine, în Himalaya.

Societatea Ornitologică Română este primul ONG de mediu fondat în România după 1989 şi este, totodată, cel mai longviv ONG de mediu.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close