Antena 3 CNN Actualitate Avertisment de la meteorologi pentru vara acestui an! Se anunţă fenomene extreme

Avertisment de la meteorologi pentru vara acestui an! Se anunţă fenomene extreme

Avertisment de la meteorologi pentru vara acestui an! Se anunţă fenomene extreme
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de S.T.    |    26 Mar 2017   •   10:23

Există numeroase motive de îngrijorare în privinţa prognozei pentru lunile iulie, august şi septembrie.

Fostul director al Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu, a avertizat că există riscul ca, pentru agricultură, „să avem un an dezastruos, cu distrugeri severe ale culturilor agricole”.

„Perioadele normale vor fi rare. Anul trecut în iulie şi august a fost secetă, din tendinţe s-ar putea să fie o secetă atât de puternică, încât culturile de primăvară să fie total compromise. Sunt motive de îngrijorare şi nu mai e timp să se aştepte să se facă perdele de protecţie”, a explicat Ion Sandu.

„Poţi să ai 40 de litri într-o singură zi şi tot e secetă, că în restul lunii nu mai plouă deloc”, a mai spus Sandu.

Pentru lunile martie – mai, estimările sezoniere de la Centrul European pentru prognoză (ECMWF) anunţă cantități de precipitații apropiate de mediile multianuale în regiunile sudice și sud-estice, iar în restul teritoriului vor prezenta o tendință spre excedent.

Aceleaşi estimări spun că vara lui 2017 vine, din punct de vedere meteo, cu temperaturi apropiate de normele climatologice în luna iunie și peste acestea în iulie și august, îndeosebi în zonele sudice, sud-estice și local cele vestice. 

Din punct de vedere al precipitaților, în iunie 2017 vor fi apropiate de mediile multianuale în regiunile centrale și nordice, iar în restul teritoriului vor avea o tendință spre deficit. Iulie și august 2017 vom avea deficit de precipitații în cea mai mare parte a țării, cele mai mici valori estimându-se a în special în zonele sudice și sud-estice ale țării.

 

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close