Antena 3 CNN Actualitate Avertismentul agricultorilor: Situația este critică

Avertismentul agricultorilor: Situația este critică

Avertismentul agricultorilor: Situația este critică
05 Ian 2016   •   22:50

Ninsorile căzute în ultimele două zile nu au reușit să formeze un strat suficient de gros pentru a proteja de ger culturile agricole, a declarat pentru Agrointeligența Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România.

În partea Moldovei, Baciu spune că nu a nins aproape deloc, iar ”bruma” de zăpadă a fost viscolită de pe terenurile agricole, lăsând astfel cultura de grâu și cea de rapiță complet vulnerabile în fața gerului.


sursa: ANM

”Cel puțin în partea de nord a țării, sau mai bine zis iar în Moldova, stratul de zăpadă este inexistent, iar temperaturile au ajuns și la -14°C, ceea ce ne dă emoții în ceea ce privește rapița”, ne-a spus Laurențiu Baciu pe care l-am prins la telefon în drum spre solele sale pe care se ducea să le verifice. ”La -14°C, -15°C dacă cultura de rapiță este descoperită total, ni s-a demonstrat în anii trecuți că se distruge cultura în totalitate. Atunci când vorbim de ger, nu se mai poate pune problema de procente. Aici plante sunt toate expuse la temperaturi negative”, a mai spus Laurențiu Baciu.

Ca să fie la adăpost, cultura de rapiță ar avea nevoie de un strat de zăpadă de 8-10 centimetri, însă multe zone au avut deja trei nopți cu minus 13, minus 14 grade Celsius și teren complet descoperit, spune șeful LAPAR.

Mai mult, pe agrointeligenta.ro


×
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close