Antena 3 CNN Actualitate Traian Băsescu: Cine ascultă, are puterea! Mă impresionează neplăcut transformarea doamnei Kovesi

Traian Băsescu: Cine ascultă, are puterea! Mă impresionează neplăcut transformarea doamnei Kovesi

Traian Băsescu: Cine ascultă, are puterea! Mă impresionează neplăcut transformarea doamnei Kovesi
Sursa foto: Foto: VideoNews
10 Mar 2016   •   22:12

Fostul președinte al României Traian Băsescu a explicat, joi seară, într-o emisiune televizată, cum se fac interceptările în România și cum se ascultă unii oficiali de rang înalt între ei:

„Cei inteligenți au făcut ce a trebuit. Și-au tras terminale direct din platforma SRI, au realizat un calculator, o interfață, au codificat semnalul la ei și la SRI și au pus un decodor la ei. Ca să le vină semnalul codificat, ca să îl poată decodifica. Și au mai făcut un lucru. Și-au instalat o unitate de comandă. Unitatea de comandă înseamnă că SRI nu mai știe nimic despre ce faci tu legat de interceptări. Având dreptul legal să facă asta. Deci unitatea asta de comandă este cea în care introduci numărul de telefon. Nu se mai duce cu mandatul la SRI, cum face DNA acum, trimit mandatul, introduce SRI numărul și le dă semnalul la DNA și decriptorii de acolo scriu până amețesc. Această unitate despre care vă spun, de mulți ani are tot SRI. Toți vor putere. Cine ascultă are putere. La ce văd acum despre instituțiile acestea, am impresia că fiecare șef este avid să apuce cât mai mult din controlul pe populație. Și dacă ai și o unitate separată, de ce să nu se asculte și unii pe alții. Ce am citit în această dimineață despre ce s-a spus ieri este o aberație. Trebuie să își instaleze câteva echipamente. Dacă vor, este o chestiune de câteva săptămâni și cu costuri minime, și la DNA și la DIICOT și la DGIPI. E o copilărie. Este o instituție în România care are dreptul la interceptări, și-a pus aceste echipamente la finalul primului meu mandat și e bine și azi.”

Băsescu a explicat și că este nevoie de niște oameni bine pregătiți pentru această muncă de interceptări.  

“Aici marea problemă este personalul și nu echipamentul. Trebuie un antrenament, acuratețe în redări, trebuie să știe limbi străine, țigănească, engleză, franceză, germană, limbi arabe, trebuie să le știe. Cei care fac operațiunea asta.”

În plus, Băsescu a recunoscut că nu o mai recunoaște pe Laura Codruța Kovesi din ultimul timp:

“Mă impresionează neplăcut transformarea doamnei Kovesi într-un om pasionat de interviuri, cu declarații, ceea ce Morar nu făcea foarte des și era expresia unui procuror șef.”

Subiectul a fost dezbătut în ediția de joi seară a emisiunii Sinteza Zilei. Mugur Ciuvică, președintele Grupului de Investigații Politice a

Vă dați seama câtă putere avea el când îi asculta pe toți? Acest om a avut toate informațiile din țara asta timp de zece ani. Dacă era interesat de ceva, asculta sau cerea înregistrări. Sau din Parlament sau din Guvern sau consilieri. Sau chiar și ziariști. Omul acesta a știut tot ce a vrut din ce au vorbit la telefoane în țara asta, timp de zece ani de zile.

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close