Antena 3 CNN Actualitate Băsescu vrea și el desecretizarea protocoalelor SRI

Băsescu vrea și el desecretizarea protocoalelor SRI

Băsescu vrea și el desecretizarea protocoalelor SRI
18 Mar 2018   •   21:34

Preşedintele PMP, senatorul Traian Băsescu, a afirmat că, având în vedere presiunea publică, trebuie asumat riscul desecretizării tuturor protocoalelor semnate de SRI, precizând că CSAT nu are ce desecretiza din acest punct de vedere. 

"Protocolul nu poate reflecta decât proceduri în baza legii. Eu sunt convins că, deşi se vorbeşte foarte mult de aceste protocoale, se face o mare greşeală că instituţiile care le-au semnat nu le desecretizează. Am un singur dubiu, dacă nu cumva devoalarea procedurilor îi ajută pe infractori. Aici am un dubiu. Dar altfel, având în vedere presiunea publică, cred că trebuie asumat riscul desecretizării tuturor protocoalelor de colaborare. Fie că e colaborare SRI - ANI, SRI.....Am înţeles că au protocol de colaborare şi cu cei de la Domeniile Statului", a spus Băsescu duminică.

El a precizat că "CSAT nu are ce desecretiza din punct de vedere protocoale, pentru că nu a aprobat nici un protocol". 

"Niciodată nu am văzut un astfel de protocol. CSAT a cerut instituţiilor să colaboreze în privinţa luptei anticorupţie, a evaziunii fiscale. A dat decizii în sensul ăsta şi, la un moment dat, la fiecare trei luni, Ministerul de Finanţe trebuia să raporteze evoluţiile (...) Nici în mandatul meu, sunt convins că nici în timpul lui Iohannis nu s-a apucat CSAT să aprobe protocoale interinstituţionale. E prea mic nivelul (...) CSAT nu a aprobat niciodată, repet, niciodată nu a aprobat vreun protocol de colaborare inter-instituţional. Asta chiar era treaba instituţiilor", a explicat fostul şef de stat. 

Băsescu a mai spus că, potrivit legii, premierul Viorica Dăncilă va aproba desecretizarea oricărui protocol pe care şefii de instituţii vor fi de acord să îl desecretizeze. 

El a subliniat că, dacă ar fi preşedintele României, ar cere desecretizarea acestor protocoale în viitoarea şedinţă a CSAT de marţi. 

"Da, le-aş cere să le desecretizeze. Exact pentru a închide un capitol care va trena tot timpul. Cred că o desecretizare se mai poate întâmpla şi printr-o hotărâre judecătorească definitivă, dacă instituţia nu vrea. Cred, presupun, dar nu ştiu dacă am dreptate. Însă, cert este că mecanismul dat de lege este acesta: şeful de instituţie care a pus 'secret de stat' pe un document este singurul care poate să fie de acord cu desecretizarea pe care trebuie să i-o aprobe Guvernul. Doamna Dăncilă spune că e de acord, chiar cere, deci în momentul de faţă este la mâna şefilor de instituţii care au semnat aceste protocoale de colaborare să fie de acord cu desecretizarea", a mai spus Traian Băsescu. 

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat vineri că va solicita, luni, desecretizarea de către Ministerul Public - DNA a protocoalelor încheiate cu SRI. 

Premierul Viorica Dăncilă solicită "desecretizarea protocoalelor încheiate între SRI şi alte instituţii ale statului", potrivit unui comunicat al Guvernului.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Infractorii români care au speriat America
x close