Antena 3 CNN Actualitate BNR lansează noi monede

BNR lansează noi monede

BNR lansează noi monede
16 Iun 2017   •   18:55

Banca Naţională a României lansează în circuitul numismatic, începând de luni, 19 iunie, un set de trei monede (din aur, din argint şi din tombac cuprat) şi o monedă din alamă pentru colecţionare şi, totodată, va pune în circulaţie o monedă din alamă, cu caracter comemorativ, având ca temă 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană. 

Monedele din set au o valoare nominală de 100 de lei, 10 lei şi, respectiv, 1 leu, au forma rotundă, diametre de 21 de milimetri, 37 de milimetri şi, respectiv, 37 de milimetri şi cant zimţat. 

Aversul monedei din aur redă o compoziţie care conţine detalii arhitecturale ale stilului brâncovenesc, inscripţia în arc de cerc "ROMANIA", valoarea nominală "100 LEI", stema României şi anul de emisiune "2017". Aversul monedei din argint redă o compoziţie care conţine detalii arhitecturale ale stilului brâncovenesc, inscripţia în arc de cerc "ROMANIA", valoarea nominală "10 LEI", stema României şi anul de emisiune "2017". Aversul monedei din tombac cuprat redă o compoziţie care conţine detalii arhitecturale ale stilului brâncovenesc, inscripţia în arc de cerc "ROMANIA", valoarea nominală "1 LEU", stema României şi anul de emisiune "2017". 

Aversul monedei din alamă pentru colecţionare redă o compoziţie care conţine detalii arhitecturale ale stilului brâncovenesc, inscripţia în arc de cerc "ROMANIA", valoarea nominală "50 BANI", stema României şi anul de emisiune "2017". În interiorul bazei primei coloane din stânga este inscripţionată litera "N", ca semn distinctiv al piesei pentru colecţionare. Aversul monedei din alamă, de circulaţie cu caracter comemorativ redă o compoziţie care conţine detalii arhitecturale ale stilului brâncovenesc, inscripţia în arc de cerc "ROMANIA", valoarea nominală "50 BANI", stema României şi anul de emisiune "2017". 

Reversul comun tuturor monedelor (din aur, argint, tombac cuprat şi alamă) prezintă statele Uniunii Europene evidenţiate în mod distinct şi inscripţia circulară "10 ANI DE LA ADERAREA LA UNIUNEA EUROPEANĂ". 

Monedele din aur, argint, tombac cuprat şi moneda din alamă pentru colecţionare vor fi ambalate, separat, în capsule de metacrilat transparent. Seturile de trei monede vor fi însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central. 

Monedele de circulaţie cu caracter comemorativ, cu valoare nominală de 50 bani vor avea aceleaşi caracteristici tehnice cu monedele aflate în prezent în circulaţie la cupiura de 50 bani şi vor circula în paralel cu acestea. 

Tirajul este de: 150 seturi de trei monede (din aur, argint şi tombac cuprat); 5.000 monede din alamă, de 50 bani, pentru colecţionare; 1.000.000 monede din alamă, de 50 bani, de circulaţie cu caracter comemorativ. 

Preţurile de vânzare pentru setul de trei monede şi pentru moneda din alamă, pentru colecţionare sunt: 2.100,00 lei, exclusiv TVA, pentru setul de trei monede (din aur, argint şi tombac cuprat), inclusiv broşura de prezentare; 10,00 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din alamă, de 50 bani, pentru colecţionare. 

Monedele din aur, argint şi tombac cuprat, monedele din alamă pentru colecţionare şi monedele de circulaţie cu caracter comemorativ, având ca temă 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, vor avea putere circulatorie pe teritoriul României. 

Lansarea în circuitul numismatic a seturilor de trei monede şi a monedelor din alamă pentru colecţionare, cu tema 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, se va realiza prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României. 

Punerea în circulaţie a monedelor de circulaţie cu caracter comemorativ, cu tema 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, se va face prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României, cu ocazia efectuării plăţilor în numerar către instituţiile de credit/Trezoreria Statului. 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: BNR emisiune monede
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close