Antena 3 CNN Actualitate Călin Popescu-Tăriceanu, despre decizia CEDO: „Este încă un avertisment pentru România”

Călin Popescu-Tăriceanu, despre decizia CEDO: „Este încă un avertisment pentru România”

Călin Popescu-Tăriceanu, despre decizia CEDO: „Este încă un avertisment pentru România”
Sursa foto: Foto: Agerpres
25 Apr 2017   •   17:09

Călin Popescu Tăriceanu a comentat decizia pilot dată de CEDO privind condițiile de detenție din închisorile românești și crede că aceasta este un nou avertisment pentru țara noastră.

„Decizia CEDO de astăzi este încă un avertisment pe care România îl primește și se înscrie într-o serie de semnale privind încălcarea drepturilor și libertăților cetățenilor români. Problema de fond, dincolo de decizia de astăzi, nu se reduce la situația din penitenciare, ci este mult mai gravă pentru că vizează drepturile tuturor cetățenilor, nu doar ale celor care sunt închiși.

Din punctul meu de vedere, decizia CEDO de astăzi este una corectă. Cei care se așteptau la mai mult uită că instituțiile europene nu ne vor face ordine în casă în locul nostru. Mai ales că acum Uniunea Europeană gestionează simultan mai multe situații de criză. Cei care se așteptau la mai puțin, sunt din categoria celor care cred că drepturile omului sunt un „lux” și că democrația este o complicație inutilă.

De după Al Doilea Război Mondial, românii au rămas cu iluzia salvării venite din afară. Atunci, românii îi așteptau pe americani să vină să stopeze instaurarea dictaturii. Acum, ne uităm spre Uniunea Europeană să stopeze instaurarea noii dictaturi a statului drepți. Greșim, pentru că doar noi ne putem face ordine în casă, doar noi putem acționa pentru a garanta respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor, respectiv a statului de drept.

Timp de așteptat și timp pentru a mai amâna deciziile care se impun nu prea mai este. Au trecut 8 ani de la momentul 2009, care s-ar putea dovedi a fi primele alegeri fraudate prin intervenția instituțiilor de forță, din istoria României postdecembriste. Au trecut aproape 3 ani de zile de la procesul și condamnarea abuzivă a Marianei Rarinca, unul dintre cazurile devenite simbol pentru încălcarea drepturilor și libertăților cetățenilor în România. Unii vor spune că așa cum au trecut câțiva ani, mai pot trece câteva luni înainte de a pune în aplicare soluții. Mai ales când se face referire la condițiile de detenție, care pentru mulți nu reprezintă o prioritate. Ba da, este o prioritate, după cum reprezintă o prioritate și modificările la codurile penale pentru a le aduce în conformitate cu deciziile CCR, după cum este o prioritate și să facem lumină în implicarea unor reprezentanți ai instituțiilor de forță în alegerile din 2009. Toate reprezintă priorități pentru ca și în România să fie respectate drepturile și libertățile cetățenilor și statul de drept”, a scris liderul ALDE pe pagina sa Facebook.

×
Subiecte în articol: avertisment CEDO
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close