Antena 3 CNN Actualitate Casa ta e pregătită pentru un eventual cutremur? 10 măsuri obligatorii care îți pot salva viața

Casa ta e pregătită pentru un eventual cutremur? 10 măsuri obligatorii care îți pot salva viața

Casa ta e pregătită pentru un eventual cutremur? 10 măsuri obligatorii care îți pot salva viața
Sursa foto: Foto: pixabay.com
24 Sep 2016   •   19:24

Cutremurul este poate cel mai temut dezastru natural și asta pentru că nu s-au descoperit încă metode prin care poate fi anticipat, astfel încât să reusim să ne punem la adapost la timp.

Valul de cutremure care a lovit Romania în ultimele săptamani a semănat teama printre românii îngroziti de apropierea unui seism similar celui produs în 1977. Dar pentru că nimeni nu poate spune cu certitudine când și daca se va produce un astfel de cutremur, este indicat să ne asiguram că cel putin casa în care locuim este pregătita sa facă fața unui astfel de dezastru natural.
 
Casadex.ro prezintă 10 măsuri obligatorii care îți pot salva viața:

1. Verifica structura de rezistenta a casei. In cazul in care locuiesti intr-o casa veche este recomandat sa soliciti o expertiza tehnica prin care se va stabili starea structurii de rezistenta si gradul de asigurare la actiuni seismice. In cazul in care va fi nevoie, echipa de ingineri iti poate recomanda solutii tehnice pentru reabilitarea si reconsolidarea constructiei. Costurile unei expertize tehnice variaza intre 150 si 400 de euro si pot varia de la un caz la altul.

2. Trebuie sa te ingrijesti de consolidarea si ancorarea solida a cosului de fum al semineului, sobei sau centralei termice, mai ales cand acesta depaseste cu mult coama acoperisului.

3. Asigura-te de buna functionare a instalatiilor: reteaua electrica, conducta de gaze si cea de apa curenta. Incepe prin a le verifica cu minutiozitate, cautand eventuale fisuri pe care trebuie sa le remediezi imediat. In timpul unui cutremur instalatiile nesigure pot ceda provocand pagube si mai mari: incendii, explozii sau inundatii.

4. Nu uita sa ancorezi cat mai bine aragazul si boilerul electric. In timpul unui seism puternic aragazul risca sa fie efectiv smuls din perete, provocand mari scurgeri de gaze ce pot provoca explozii post-seismice, iar boilerul desprins din perete poate duce la electrocutare.

5. Fa un tur al casei, identifica piesele masive de mobilier ce risca sa se prabuseasca in timpul unui cutremur mai intens si gaseste-ti timp pentru a le fixa de perete. In aceasta categorie intra dulapurile, sifonierele si bibliotecile. Poti cauta solutii si pentru ancorarea frigiderului. Se stie ca in timpul unui seism de 5,4 grade frigiderul se poate deplasa cu pana la un metru din locul in care este amplasat. Asadar, si acesta prezinta un risc.

Citește continuarea pe casadex.ro.

×
Subiecte în articol: cutremur
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close