Antena 3 CNN Actualitate Cazul privind "mafia cărnii", iniţiat de SRI la începutul lui 2013. "E o chestiune de securitate naţională"

Cazul privind "mafia cărnii", iniţiat de SRI la începutul lui 2013. "E o chestiune de securitate naţională"

Cazul privind "mafia cărnii", iniţiat de SRI la începutul lui 2013. "E o chestiune de securitate naţională"
Sursa foto: Foto: Agerpres
13 Mar 2014   •   12:15

Dosarul mafiei cărnii este unul de siguranţă naţională, susţine Serviciul Român de Informaţii. Purtătorul de cuvânt al serviciului, Sorin Sava, a declarat astăzi că SRI a declanşat de fapt investigaţia, la începutul anului trecut, deoarece vizează o reţea de crimă organizată europeană, specializată în fraudă fiscală de mare amploare. 

"Este un caz iniţiat de SRI de la începutul anului 2013. Este vorba despre o reţea de crimă organizată transfrontalieră specializată în activităţi de fraudă fiscală de mare amploare, axate pe achiziţii intracomunitare cu produse din carne", a declarat Sorin Sava, referindu-se la "cazul mafia cărnii".
   
Nouă tone de carne expirată din vara anului trecut, într-un depozit din Ghimbav. OJPC Braşov: Carnea fusese "verificată" de inspectorii DSVSA

Potrivit acestuia, este vorba despre "o chestiune de securitate naţională".

"Această acţiune a SRI se înscrie în eforturile noastre pentru combaterea evaziunii fiscale din România, care afectează implicit bugetul consolidat al statului. E evident o chestiune de securitate naţională, axată pe zona de securitate economică şi ameninţări transfrontaliere", a precizat Sava, menţionând că SRI a sesizat în acest caz organele în drept.
   
Procurorii DIICOT de la Structura Centrală continuă, joi, audierea membrilor celor două grupări infracţionale organizate suspectate de evaziune fiscală, spălare de bani, punere în circulaţie de produse alterate şi trafic de influenţă, scrie Mediafax.
   
Surse judiciare au declarat că, până joi dimineaţă, procurorii au audiat peste 30 de persoane şi au emis ordonanţe de reţinere pentru zece dintre acestea.
   
Procurorii DIICOT - Structura Centrală au făcut, miercuri, 102 percheziţii domiciliare în 18 judeţe, în cadrul unor acţiuni vizând destructurarea a două grupuri infracţionale organizate formate din 80 de persoane, specializate în infracţiuni de evaziune fiscală, spălare de bani, punere în circulaţie de produse alterate şi trafic de influenţă, informează instituţia, într-un comunicat de presă.
   
Prejudiciul produs de membrii celor două grupări a fost estimat la peste 15 milioane de euro.
   
Potrivit anchetatorilor, membrii grupărilor infracţionale organizate, structurate pe mai multe paliere, ar fi achiziţionat, prin intermediul unor societăţi comerciale din România, carne şi ouă din Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania, fără să plătească TVA, conform prevederilor legale, operaţiunile reale fiind evidenţiate în actele contabile. Ulterior, marfa ar fi fost vândută către beneficiarul final, prin adăugarea TVA.
   
"După achiziţionarea reală a mărfurilor din alte state UE, membrii grupării înregistrau livrări fictive către firme ?fantomă? din alte state comunitare - coordonate de către exponenţii palierului extern, neidentificaţi, până în prezent. Marfa din România era livrată scriptic în Bulgaria, Ungaria sau Cipru, pentru neîncărcarea societăţilor româneşti cu TVA de plată, marfa fiind, în fapt, vândută pe piaţa românească fără înregistrarea în documentele contabile - ?la negru?", a precizat DIICOT.
   
De asemenea, susţin procurorii, există suspiciunea că reţeaua achiziţiona marfă, fără plata TVA, din Olanda, Polonia, Marea Britanie şi Germania, direct prin firme "fantomă" ale reţelei şi apoi o vinde pe piaţa internă, "la negru", la un preţ apropiat de valoarea cu TVA, însă mult sub preţul pieţei, "fapt ce reprezintă concurenţă neloială în raport cu societăţile comerciale ce derulează acelaşi tip de activitate însă fără încălcarea prevederilor legale".
   
O altă modalitate de acţiune a reţelei presupunea livrarea, de către marii producători de pe piaţa de carne din România, de marfă către societăţi comerciale din Bulgaria şi Ungaria, de unde marsa se întorcea în România, prin societăţi de tip "paravan", care ulterior erau abandonate, iar produsele erau vândute pe piaţa internă fără înregistrarea tranzacţiilor în documentele contabile, potrivit DIICOT.
   
"Această modalitate de acţiune presupunea concursul direct al producătorilor autohtoni de carne şi produse de origine animală la activităţile ilicite derulate de gruparea în cauză", au precizat procurorii.

×
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close