Antena 3 CNN Actualitate Ce își dorește Nicolae Hurduc, noul ministrul al Cercetării

Ce își dorește Nicolae Hurduc, noul ministrul al Cercetării

Ce își dorește Nicolae Hurduc, noul ministrul al Cercetării
28 Oct 2018   •   14:56

Noul ministru al Cercetării şi Inovării, Nicolae Hurduc, a declarat duminică, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la sediul PSD Iaşi, că îşi doreşte deblocarea concursurilor de obţinere a granturilor de cercetare destinate tinerilor şi reluarea conexiunilor între cercetarea ştiinţifică şi industrie. 

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat vineri decretul de numire a lui Nicolae Hurduc, propus de PSD, în funcţia de ministru al Cercetării şi Inovării. Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură de către noul ministru urmează să aibă loc luni, potrivit unor surse oficiale. 

"Sunt programe speciale care, din păcate, s-au derulat la intervale foarte mari şi accesul e foarte limitat. Este o problemă de resursă umană. Noi avem o problemă de resursă umană. În centrele şi instituţiile de cercetare personalul este îmbătrânit, tocmai pentru că în trecut partea de cercetare, partea universitară nu a fost foarte atractivă din punct de vedere financiar, din punct de vedere al infrastructurii. În momentul de faţă, lucrurile s-au corectat din punct de vedere al salariilor din cercetare şi învăţământ", a afirmat Hurduc. 

El a spus că infrastructura în domeniu a fost îmbunătăţită în ultimii ani cu ajutorul banilor europeni. 

"Institutul de Chimie Macromoleculară 'Petru Poni' din Iaşi, dacă îl vizitaţi, veţi vedea că este mai bine dotat decât institutele mari din lume cu aparatură şi echipamente care au fost achiziţionate în ultimii doi-trei ani. Există infrastructură, partea de salarizare s-a corectat, rămân aceste aspecte tehnice care nu îi dau posibilitatea să participe la concursuri de promovare", a explicat noul ministru. 

El a adăugat că doreşte corelarea cercetării ştiinţifice cu necesităţile industriei actuale. 

"Nu există o foarte bună conexiune, în momentul de faţă, între cercetarea ştiinţifică şi companii. Există companii multinaţionale care au bani, dar nu le convine să îşi dezvolte propriile institute de cercetare pentru că le costă prea mult. Este mult mai simplu să plăteşti pentru rezolvarea unei probleme de cercetare dintr-o întreprindere mare cum este Renault, Ford sau Michelin sau Continental şi să o pasezi la institute de cercetare. Dar nu e o legătură foarte bună. S-au pierdut conexiunile între mediul de cercetare şi mediul universitar şi mediul privat", a precizat Nicolae Hurduc.

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close