Antena 3 CNN Actualitate Colaborarea dintre Traian Băsescu şi Securitate, dovedită cu acte

Colaborarea dintre Traian Băsescu şi Securitate, dovedită cu acte

Colaborarea dintre Traian Băsescu şi Securitate, dovedită cu acte
03 Iun 2015   •   18:32

Traian Băsescu recunoştea acum 17 ani că a dat informări la Securitate despre propria familie iar, în 2004, la emisiunea lui Marius Tucă, întrebat dacă poate să jure că n-a colaborat cu direcţia a patra a Securităţii, a dat un răspuns din seria: n-am lovit copilul nici în plex cu pumnul, nici în faţă cu pumnul. A zis că poate jura că n-a făcut poliţie politică.

Există însă documente care atestă colaborarea dintre Băsescu şi Securitatea lui Ceauşescu. Andreea Sava ne arată cum a evoluat pas cu pas această relaţie, aşa cum reiese din acte, dar şi de ce nu a primit Băsescu din partea CNSAS un verdict de colaborare ca poliţie politică:


Etapele colaborării lui Traian Băsescu cu Securitatea:

Etapa 1 – elev colaborator

- 1973 - recrutat de Securitate când era student la Institutul de Marina - dosar de colaborator nr. 3990/09.11.1973

Documente:

- adresa MApN 10860 din 16.08.2004, semnată de şeful Direcţiei Siguranţă Militară (general de brigadă dr. Gheorghe Nicolaescu)

- Registrul-Jurnal al reţelei informative a Comandamentului Marinei Militare Constanţa

Etapa 2 – Membru PCR care sprijinea munca Securităţii:

- 9 SEPTEMBRIE 1976 - a primit acordul PCR să sprijine munca de securitate ca ofiţer II la întreprinderea de Exploatare a Flotei Maritime (IEFM) Constanţa

Documente:

- Registrul cu persoanele din rândul membrilor PCR pentru care s-a dat aprobarea să sprijine munca de Securitate (poziţia 19 de la litera B). Ofiţer de legătură locotenent major de Securitate Mihai Avramidis (Avramides)

Etapa 3 – Transferul la Direcţia de Informaţii Externe

- 15 AUGUST 1979 - Dosarul de colaborator al lui Traian Basescu este distrus potrivit Procesului Verbal 58212 întocmit de Securitate

Documente:

- Registrul Jurnal pentru evidenţa reţelei informative din judeţul Constanţa

- Decizia CNSAS din septembrie 2006

- Dosarul se distrugea DOAR prin transferul la UM 0920 (DIE)

Documente:

- Instrucţiuni privind organizarea şi funcţionarea evidenţelor de securitate - aprobate prin Ordinul M.I. nr. 001050 din 25 mai 1977 (art.22, lit. b)

Decizia CNSAS din 13 februarie 2014 arată că Traian Băsescu a dat note la Securitate semnate „TRAIAN" şi că îl informa direct pe şeful Securităţii Port Constanţa, locotenent colonel Petre Şerbu. În acest sens, este citată o "notă olografă înregistrată de ofiţer cu data 6 iulie 1988, atribuită în antet "P.b.s. TRAIAN B."; documentul amintit, prin coroborare, este atribuit reprezentantului NAVROM în Belgia şi Olanda.".

În cadrul notei, Traian Băsescu informează: "În final, dl. R. mi-a oferit “ca sprijin total dezinteresat” suma de 30.000 Bfr pe care i-am refuzat în modul cel mai politicos, precum şi posibilitatea de a apela la firma “G.”, dacă doresc să înlocuiesc mobilierul din locuinţa închiriată, cu un mobilier nou, mai funcţional şi modern. L-am “asigurat” că voi apela la el dacă voi dori să schimb mobilierul. (Vă informez că în mod cert nu voi simţi această nevoie, iar dacă voi schimba locuinţa, ca urmare a necesităţilor de spaţiu şi condiţii de confort minime, o voi face în baza drepturilor legale acordate de D.T.N.)."

Sursa: CNSAS

Traian Băsescu, scăpat pentru că s-a anulat legea:

- notele olografe au ajuns la CNSAS în 2014

- legea CNSAS - declarată neconstituţională în întregime în 2008
 

×
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close