Antena 3 CNN Actualitate Românii ar putea scoate din buzunar mai mulți bani, pentru noi taxe

Românii ar putea scoate din buzunar mai mulți bani, pentru noi taxe

Românii ar putea scoate din buzunar mai mulți bani, pentru noi taxe
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    31 Mai 2016   •   16:01

Consumatorii români de energie vor fi cei care vor suporta din buzunarele proprii ajutoarele de stat pe care le promite Guvernul pentru realizarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, a declarat, marți, Lavinia Andrei, președintele organizației nonguvernamentale de mediu Terra Mileniul III, potrivit agerpres.ro.

"Din informațiile noastre, compania chineză care va construi reactoarele a cerut garanții de stat pentru o rată internă de rentabilitate de 15%. Proiectul reactoarelor 3 și 4 a fost evaluat la 6,5 miliarde de euro în condițiile unei rate interne de rentabilitate de 11,3%, deci prețul final va fi mult mai mare", a spus Lavinia Andrei.

Declarația ei vine în contextul în care, săptămâna trecută, Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a aprobat raportul ministrului Energiei, Victor Vlad Grigorescu, cu privire la proiectul unităților 3 și 4 de la Centrala Cernavodă, stabilind că este o investiție prioritară pentru România.

Totodată, Daniela Lulache, CEO al Nuclearelectrica, a declarat joi, că Guvernul român a aprobat și a trimis o scrisoare companiei chineze prin care îi confirmă acesteia că proiectul poate fi realizat doar cu ajutorul statului român, prin urmare va primi ajutoare de stat precum contractele pentru diferență, care sunt practic un mecanism prin care statul asigură preluarea energiei la un preț care să acopere investiția și costurile de producție.

"Toate aceste ajutoare de stat vor fi decontate de către consumatorii din România, de către cetățeni, din buzunarul nostru. Noi cu pierderile și investitorul cu profitul", a mai spus președintele Terra Mileniul III.

Ea a acuzat și lipsa de informații publice din acest sector, precizând că nu a găsit nicăieri scrisoarea la care a făcut referire șeful Nuclearelectrica și nici motivarea pentru care a fost aprobat acest document în Guvern.

Luni, Forumul Atomic Român ROMATOM a transmis un comunicat de presă potrivit căruia proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă va duce la crearea a aproximativ 16.000 de locuri de muncă în industria națională, însă președintele Terra Mileniul III susține că nu există niciun studiu care să ducă la această concluzie.

×
Subiecte în articol: reactoare Nuclearelectrica
Parteneri
51% dintre românii care voiau să lucreze în armată au fost respinş
x close