x close

Fii alături de noi!

Anul în care Sibiul rămas cu 100 de locuitori. Cum a renăscut orașul din propria cenușă

de 07 Mar 2016   •   14:10
Anul în care Sibiul rămas cu 100 de locuitori. Cum a renăscut orașul din propria cenușă 16
Foto: Agerpres
În 1241, una dintre armatele mongolilor a lovit Sibiul. Decizia starețului prepoziturii Sfântului Ladislau de la acea vreme, Nikolaus, de a înfrunta armata mongolilor a fost una neinspirată. Finalul luptei a reprezentat un dezastru pentru vechii sibieni. Numai 100 de locuitori au supraviețuit. 11 aprilie a fost ziua în care burgul a fost distrus,  scrie turnulsfatului.ro.

„Trecerea mongolilor prin Transilvania a fost devastatoare, făcând nenumărate victime. Cele mai multe dintre victime au fost din rândul elitelor sau din localitățile importante ori aflate în calea invadatorilor (Sibiu, Făgăraș, Sebeș, Orăștie, Cluj, Rodna)”, menționează Maria-Emilia Țiplic în lucrarea sa de doctorat, „Mărturii arheologie și arhitectonice asupra colonizării sașilor”.

Populația de rând s-a refugiat în zona dealurilor împădurite care le-a oferit suficientă protecție și condiții de supraviețuire și, după trecerea primejdiei, oamenii și-au reluat viața.

După reinstaurarea administrației regale în Transilvania, una dintre măsurile luate de demnitarii regali pentru a asigura repunerea în funcțiune a unor obiective economice importante a fost adunarea locuitorilor împrăștiați din toate părțile. Astfel, Transilvania a renăscut din propria sa cenușă.

    Citeşte mai multe despre:  

  • Sibiu
poza

Actualitate

Băsescu, întrebare-cheie pentru DNA și SRI: ”Codruţa, Florin, ştiţi voi ceva despre acest mister?”

Fostul președinte Traian Băsescu lansează o întrebare-cheie pentru șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, dar și pentru prim-adjunctul SRI, Florian Coldea, în legătură cu dosarul fratelui său, Mircea...

26 Sep 2016  •  16:14

poza

Show

Cântăreața Adriana Antoni, în lacrimi la tv. ”Îmi lipsește atât de mult”

Și-a pierdut mama de tânără, dar Adriana Antoni nu pare se se fi împăcat cu gândul că ființa care i-a dat viață nu mai este printre noi. Cântăreața a izbucnit în lacrimi în...

26 Sep 2016  •  14:11

sati