Antena 3 CNN Actualitate Cultură Descoperire incredibilă în peretele casei lui Iuliu Maniu. ”Ne-a atras de la început atenția, dar n-am știut ce este”

Descoperire incredibilă în peretele casei lui Iuliu Maniu. ”Ne-a atras de la început atenția, dar n-am știut ce este”

Descoperire incredibilă în peretele casei lui Iuliu Maniu. ”Ne-a atras de la început atenția, dar n-am știut ce este”
Sursa foto: Foto: facebook
25 Ian 2016   •   16:47

Misterul unui artefact inedit, care i-a intrigat pe toți cei ce l-au văzut, a fost dezlegat recent cu ajutorul specialiștilor. Este vorba despre o placă din calcar galben, inscripționată în limba latină, încastrată în perete de pe fațada sud-estică a Casei Memoriale ”Iuliu Maniu” din Bădăcin, județul Sălaj, scrie voceatransilvaniei.ro.

”Ne-a atras de la început atenția, dar n-am știut ce este, de unde este și cum a ajuns la Bădăcin. În urmă cu puțin timp, domnul profesor dr. Ioan Piso, fostul director al Muzeului de Istorie a Transilvaniei din Cluj Napoca, a venit la Bădăcin, pentru că știa de mai multă vreme de existența acestei plăci, și ne-a explicat despre ce este vorba”, spune părintele Cristian Borz, preotul Parohiei Greco – Catolice din Bădăcin și cel care se ocupă de administrarea Casei Memoriale Iuliu Maniu de acolo.

Așa s-a aflat că placa, în formă de tabula ansata (cu „urechiușe”, folosite pentru plăcuţele votive pentru a fi prinse de pereți) datează din anul 213, an în care împăratul roman Marcus Aurelius Antoninus, cunoscut în istorie și ca împăratul Caracall, a vizitat castrul roman de la Porolissum, din apropierea localității Moigrad de azi, județul Sălaj.

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close