Antena 3 CNN Actualitate Cultură Momente de magie vizuală. Creațiile unice ale lui John Muntean, un american cu rădăcini adânci în România

Momente de magie vizuală. Creațiile unice ale lui John Muntean, un american cu rădăcini adânci în România

Momente de magie vizuală. Creațiile unice ale lui John Muntean, un american cu rădăcini adânci în România
Sursa foto: Foto: Jason Geil/jvmuntean.com
05 Sep 2016   •   16:36

Arta reprezintă expresia creativității umane și îmbracă multe forme, unele dintre acestea fiind mai puțin cunoscute.

Magic Angle Sculptures (MAS) sunt la prima vedere doar creații abstracte în lemn. Forme bizare, care nu spun mare lucru. Și aici intervine ”magia”. Dacă proiectăm o sursă de lumină dintr-un anumit unghi, atunci umbra rezultată are o formă bine definită. Iar dacă este rotită sculptura la 120 de grade, atunci umbra rezultată este o cu totul altă formă.

Astfel, în funcție de unghiul sculpturii, umbra poate reprezenta un dragon, un fluture, un avion, practic orice își imaginează artistul.

Dacă această artă a umbrelor este una relativ cunoscută, sculpturile care folosesc acest ”unghi magic” aparțin unui singur om.

John V. Muntean este un om de știință american, prin venele căruia curge și sânge românesc. Doctor în chimie, John Muntean a făcut tranziția spre artă după ce a realizat că modelele realizate cu acest unghi magic din spectroscopie sunt cu atât mai interesante cu cât sunt mai complicate.

”Unghiul magic este de 54 de grade și 44 de minute. Prima sculptură MAS am realizat-o în 1986, iar prima expoziție am avut-o în 2008. Inspirația a venit de la o tehnică științifică care simulează mecanic deplasarea unei molecule prin spațiu. Această primă sculptură a fost un instrument didactic pentru colegii mei studenți” a explicat John Muntean, în exclusivitate pentru Antena3.ro.

”Perspectiva contează. Interpretarea noastră științifică a naturii depinde de multe ori de punctul de vedere” a mai spus John Muntean.

Lucrările sale, concepute inițial din lemn, în timp au evoluat și spre alte materiale. Unele dintre cele mai recente lucrări ale sale sunt realizate din piese de Lego.

Deși nu a ajuns niciodată în România artistul și omul de știință spune că și-ar dori mult să ajungă pe meleagurile pe care au crescut bunicii săi.

”Tatăl și fratele meu au venit în România în 1990. Eu nu am ajuns niciodată, dar mi-ar plăcea mult. Bunicii mei paterni erau ambii români. Interesant e că s-au cunoscut aici, în Statele Unite, nu în România, deși s-au născut la mai puțin de 50 de kilometri depărtare unul de altul” povestește John Muntean.

Cei doi bunici paterni s-au născut în Ardeal, la sfârșitul secolului 19 și au emigrat înainte de Primul Război Mondial.

Mai multe detalii despre lucrările lui John Muntean puteți găsi pe www.jvmuntean.com.

×
Subiecte în articol: sculptura
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close