Antena 3 CNN Actualitate Cultură Ziua Națională. Povestea singurului fotograf de la Marea Unire. Cine a fost soldatul care a imortalizat momentele de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918

Ziua Națională. Povestea singurului fotograf de la Marea Unire. Cine a fost soldatul care a imortalizat momentele de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918

Ziua Națională. Povestea singurului fotograf de la Marea Unire. Cine a fost soldatul care a imortalizat momentele de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918
Sursa foto: Foto: wikipedia.org
01 Dec 2017   •   11:21

Ziua Națională. Singurele fotografii care se păstrează din timpul evenimentelor din 1 Decembrie 1918 sunt realizate de Samoilă Mârza, ajuns "fotograful Unirii" din întâmplare. Avea 32 de ani, iar cu patru zile înainte se întorsese din război. Ca să ajungă la Alba, a mers 11 kilometri, cărând aparatul pe bicicletă, scrie descopera.ro.

1 Decembrie 1918, începutul României moderne, are multe poveşti, unele uitate ori ştiute doar de istorici. Una dintre ele este cea a lui Samoilă Mârza, ajuns din întâmplare "fotograful Unirii". În 2011, doar istoricii îşi mai amintesc de Samoilă Mârza. Mormântul său este uitat şi neîngrijit într-un cimitir din Alba Iulia, iar recent reprezentanţii firmei care administrează locurile de veci i-au somat pe urmaşii fotografului că vor exhuma osemintele acestuia pentru neplata unei taxe de concesiune.

Ziua Națională. Singurele fotografii care se păstrează din timpul evenimentelor din 1 Decembrie 1918 sunt realizate de Samoilă Mârza, originar din localitatea Galtiu, din judeţul Alba. La 1 Decembrie 1918 Samoilă Mârza avea 32 de ani.

Foto:Samoilă Mârza/wikipedia.org

Istoricul Liviu Zgârciu povesteşte că Samoilă Mârza a ajuns "fotograful Unirii" dintr-o întâmplare, deoarece fotograful Arthur Bach, angajat oficial de către organizatorii Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia, nu s-a prezentat pentru a imortaliza evenimentele.

În timpul Primului Război Mondial, Mârza a fost încadrat în serviciul topografic şi fotografic al armatei, fiind trimis pe frontul din Italia. Înainte cu patru zile de 1 Decembrie 1918, Samoilă Mârza s-a întors în satul natal, Galtiu, iar în dimineaţa de 1 Decembrie a pornit şi el spre Alba Iulia, după ce a făcut trei fotografii cu săteni care mergeau la Marea Adunare Naţională.

Fotograful şi-a cărat aparatul cu burduf, trepiedul şi clişeele de sticlă pe bicicletă, pe distanţa de aproape 11 kilometri dintre Galtiu şi Alba Iulia.

×
Subiecte în articol: Marea Unire 1 Decembrie
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close