Antena 3 CNN Actualitate Cultură Premiul Nobel pentru Literatură 2017. Scriitorul britanic de origine japoneză Kazuo Ishiguro este câștigătorul

Premiul Nobel pentru Literatură 2017. Scriitorul britanic de origine japoneză Kazuo Ishiguro este câștigătorul

Premiul Nobel pentru Literatură 2017. Scriitorul britanic de origine japoneză Kazuo Ishiguro este câștigătorul
Sursa foto: Foto: Nobel Prize/ Facebook
05 Oct 2017   •   14:02

NOBEL 2017. Kazuo Ishiguro este câștigătorul premiului Nobel pentru Literatură 2017, a anunțat joi Academia Suedeză.

Kazuo Ishiguro, născut pe 8 noiembrie 1954, a debutat ca scriitor în anul 1982 cu romanul "A Pale View of Hills". A devenit cunoscut pe plan internaţional cu volumul "The Remains of the Day", publicat în 1989, adaptat într-un film de mare succes, care a primit opt nominalizări la premiile Oscar, cu Anthony Hopkins şi Emma Thompson în rolurile principale.

Romancierul de origine niponă a impresionat şi cu romanul distopic "Never Let Me Go", apărut în 2005, ce a marcat o evoluţie în stilul său literar, prin includerea unor elemente ştiinţifico-fantastice. Şi acest roman a fost ecranizat, iar rolurile principale din pelicula omonimă au fost interpretate de Keira Knightley, Carey Mulligan şi Andrew Garfield.

În acest an, Academia Suedeză a primit 195 de propuneri, iar acest număr a fost redus la o listă scurtă de cinci nume înainte de vacanţa de vară, a dezvăluit Sara Danius, secretarul permanent al instituţiei.

Academia nu publică lista scurtă şi îşi păstrează sub sigiliu deciziile şi motivaţiile sale (în privinţa desemnării laureatului, n.r.) timp de 50 de ani. Din acest motiv, ghicirea numelui laureatului premiului Nobel este extrem de dificilă.

Anul trecut, cântăreţul şi textierul american Bob Dylan a fost recompensat cu Nobelul pentru literatură "pentru crearea unor noi expresii poetice în cadrul marii tradiţii a cântecului american".

Favoriţii din acest an - prin prisma caselor de pariuri online - sunt scriitorul kenyan Ngugi wa Thiong'o, Haruki Murakami din Japonia, Margaret Atwood din Canada, romancierul israelian Amos Oz şi poetul născut în Siria Adonis (Ali Ahmad Said Asbar).

În acest an, au fost deja atribuite premiile Nobel pentru medicină, fizică şi chimie.

Premiul Nobel pentru pace va fi anunţat vineri, iar anunţul referitor la premiul pentru economie va fi făcut luni.

Cu excepţia premiului pentru economie, celelalte premii Nobel sunt decernate de fundaţia industriaşului suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.

Fundaţia Nobel a anunţat săptămâna trecută că recompensa financiară pe care o vor primi laureaţii de anul acesta va fi cu un milion de coroane suedeze mai mare faţă de suma de anul trecut. Astfel, fiecare premiu Nobel din 2017 va fi însoţit de un cec de 9 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari).

Potrivit tradiţiei, premiile Nobel vor fi înmânate ca în fiecare an în timpul unui banchet oficial ce va avea loc pe 10 decembrie, data la care se comemorează moartea lui Alfred Nobel.

×
Parteneri
Furtuna Renata a adus în România ploi torenţiale
x close