Antena 3 CNN Actualitate Cultură Schimbări majore în noile de manuale de istorie din Rusia. Ce vor învăța elevii despre anexarea Crimeii

Schimbări majore în noile de manuale de istorie din Rusia. Ce vor învăța elevii despre anexarea Crimeii

Schimbări majore în noile de manuale de istorie din Rusia. Ce vor învăța elevii despre anexarea Crimeii
Sursa foto: Foto: Pixabay
30 Aug 2016   •   16:44

Noul ministru al Educaţiei din Rusia, Olga Vasilieva, a anunţat că începând de la 1 septembrie, elevii ruşi vor învăţa istoria naţională din manuale noi, reformate ca să corespundă „noului standard istoric-cultural”, scrie adevarul.ro.

În manualele noi, care vor ajunge pe băncile elevilor în acest an, termenul „Rusia Kieveană” (Киевская Русь), încetăţenit şi folosit dintotdeauna pentru a denumi statul cu capitala la Kiev, cu populaţie slavă şi monarhi de origine vikingă (varegi), este înlocuit aproape în totalitate prin expresia „Statul rus vechi” (Древнерусское государство). Explicarea denumirii înlocuite este mai mult decât modestă: „Deoarece capitala statului a devenit oraşul Kiev, uneori această uniune de triburi mai este numită ”Rusia Kieveană”.

Politica externă a perioadei lui Vladimir Putin ocupă un spaţiu semnificativ în manual. Sunt menţionate „revoluţiile colorate” din Georgia, Ucraina, Kîrgîzstan. Un spaţiu important este destinat evenimentelor din Ucraina din 2013-2014. Interpretarea acestora corespunde pe deplin viziunii oficiale a Kremlinului. Schimbarea de putere de la Kiev din februarie 2014 este declarată fără drept de apel ca fiind „ilegală”.

Anexarea Crimeii este prezentată doar ca o decizie a instituţiilor supreme de la Simferopol şi Sevastopol de a deveni parte din Rusia, fără niciun cuvânt despre invazia militarilor ruşi fără semne distinctive şi tensiunile din următoarele zile cu militarii ucraineni din peninsulă, soldate şi cu victime. Nu există vreun capitol sau paragraf despre implicarea masivă a Rusiei în războiul din estul Ucrainei, nu se menţionează avionul Boeing din Malalezia, doborât dintr-o instalaţie de rachete rusească în Donbas, în iulie 2014.

 

×
Subiecte în articol: istorie Crimeea
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close