Antena 3 CNN Actualitate Cum trebuie să ne îmbrăcăm și ce alimente să evităm pentru a ne proteja de ger. Sfaturile medicilor

Cum trebuie să ne îmbrăcăm și ce alimente să evităm pentru a ne proteja de ger. Sfaturile medicilor

Cum trebuie să ne îmbrăcăm și ce alimente să evităm pentru a ne proteja de ger. Sfaturile medicilor
11 Ian 2017   •   08:34

Temperaturile extrem de scazute din aceste zile ne pot afecta sanatatea, daca nu suntem atenti. Asa suna avertismentele medicilor, care ne sfatuiesc sa evitam statul in ger.

Tot medicii ne invata sa ne protejam pielea, ochii si extremitatile, pentru ca pe acolo pierdem caldura. Capul si mainile trebuie sa fie acoperite, iar in picioare sa avem incaltaminte cu talpa foarte groasa si izolata. De asemenea, este bine ca in aceasta perioada sa nu consumam alcool sau cafea in exces pentru ca se dilata vasele de sange, noteaza stirileprotv.ro.

Gerul din aceasta perioada si temperaturile extreme supun organismul unui efort suplimentar, atentioneaza medicii. Este foarte important sa nu petrecem ore in sir in frig, iar daca facem asta prima regula este sa bem multe lichide calde, fara sa fie insa fierbinti.

Specialistii atrag atentia ca modul in care ne imbracam ne poate ajuta sa rezistam mai bine. Adica sa evitam hainele foarte groase din materiale sintetice care mentin transpiratia si sa ne imbracam stratificat.

Iulina Cozma, ghid montan: "Totul pleaca de la frig, la haina in general cele din puf sunt sfinte, imbracarea in straturi este foarte recomandata, astfel incat vantul sa nu patrunda pana la piele. Vantul e ceea ce distruge mai rau, gerul e suportabil pana la un moment dat, cea mai sfanta e o cagula."

Sunt recomandate manusile cu deget, din materiale naturale, iar incaltamintea trebuie sa fie adecvata unor asemenea temperaturi joase: talpa trebuie sa fie cat mai groasa si bine izolata. Insa cel mai important, spun specialistii, este sa nu stam pe loc atunci cand este frig. Si pielea are de suferit atunci cand temperaturile scad sub -2 grade.

Prof. dr. Olga Simionescu, dermatolog: ''Pe langa faptul ca au loc deshidratari, uscaciuni si crapaturi, pot sa apara degeraturi. Fata este mult mai expusa si trebuie protejata cu creme foarte grase, emoliente si sa trecem gradat la caldura. Zona ochilor este foarte sensibila si trebuie cremuita si parul de asemenea trebuie spalat mai des. De doua, trei ori pe saptamana pentru ca e supus deshidratarii."

Chiar daca pentru unii ar putea parea hilar, este indicat sa purtam si ochelari de soare.

Prof. dr. Olga Simionescu, dermatolog: "La munte fluxul de ultraviolete B creste cu sase procente cu fiecare km de altitudine si pentru cei care schiaza este obligatorie folosirea echipamentului de protectie."

×
Subiecte în articol: ger frig iarnă sfaturi medici
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close