Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Culturii și-a anunțat demisia pe Facebook: ”Schimbări dictate de buna-credință au dus la explozii instituționale neașteptate!”

Ministrul Culturii și-a anunțat demisia pe Facebook: ”Schimbări dictate de buna-credință au dus la explozii instituționale neașteptate!”

Ministrul Culturii și-a anunțat demisia pe Facebook: ”Schimbări dictate de buna-credință au dus la explozii instituționale neașteptate!”
27 Apr 2016   •   16:24

UPDATE: Vlad Alexandrescu și-a anunțat demisia într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, în care menționează câteva dintre preocupările pe care le-a avut în mandatul său destul de scurt.

”În fața rezistenței opace la schimbarea structurală pe care am încercat să o inițiez, să o dezvolt și să o pun în practică în instituțiile de cultură din România, în fața ostilității nedezmințite a aparatului refractar la regândirea modalităților de funcționare a instituțiilor publice de cultură, a relației dintre sectorul independent și cel public, vă prezint demisia mea”, a scris Vlad Alexandrescu pe Facebook.

În mandatul scurt pe care l-am avut, am fost preocupat în primul rând să redau Ministerului Culturii credibilitatea și importanța pe care administrația culturală trebuie să o aibă într-o societate europeană modernă. Punctual, am încercat o reorganizare a Institutului Național al Patrimoniului și am cerut criterii precise care să reglementeze restaurarea patrimoniului național, în situația urgentă a deteriorării lui accelerate. Am inițiat grupul de lucru pentru redactarea Codului Patrimoniului. Am creat primul mecanism de finanțare prin care Statul Român poate cumpăra opere de artă românească de pe piața liberă prin subscripție publică, iar cea dintâi operațiune din cadrul acestui mecanism este campania pentru achiziția lucrării „Cumințenia Pământului” a lui Constantin Brâncuși. Am cerut refacerea dosarului pentru înscrierea ansamblului Brâncuși de la Târgu Jiu în patrimoniul UNESCO. Am dat expresie așteptării a zeci de mii de români, înscriind situl arheologic și natural de la Roșia Montană în Lista Indicativă UNESCO. Am intervenit direct în șantiere, oprind distrugerea monumentelor istorice din Piața Romană din București și din Parcul Romanescu din Craiova. Am creat cadrul strategic pentru transformarea muzeelor românești din instituții pasive, în instituții deschise publicului, participative. Pentru prima oară în România, muzeele au fost alăturate sectoarelor creative, demarând, sub umbrela Guvernului, un proces amplu de identificare a soluțiilor inovatoare care să relaționeze comunitatea muzeală cu cea creativă”, a scris ministrul.

Vlad Alexandrescu a precizat că reforma pe care a început-o la Ministerul Culturii este ”periclitată” de ”forțe dintre cele mai retrograde, ostile schimbării”, care au devenit foarte sonore în spațiul public.

”Domnule Prim-Ministru, mi-aș dori ca reformele pe care le-am inițiat să fie continuate”, a mai scris Vlad Alexandrescu.

Alexandrescu a vorbit în mesajul său și despre echipa de ”oameni tineri, dinamici și cu bogată expertiză profesională” pe care a adus-o în minister.

”În cele aproape șase luni de ministeriat, am întreținut o comunicare intensă, zilnică, cu spațiul public și partenerii instituționali, dorind astfel să transparentizez procesul decizional. Am adus alături de mine oameni tineri, dinamici și persoane cu bogată expertiză profesională, cu certitudinea că echipa pe care am construit-o va pereniza, în domeniul public, dinamica reformei. Presiunea timpului, resursele limitate și dorința de a da un semnal puternic în favoarea reformei au ajuns în acest moment să fie, din păcate, un handicap major pentru continuarea mandatului meu. Schimbări dictate doar de buna credință au dus la explozii instituționale neașteptate și la o situație intolerabilă la Opera Națională, una dintre instituțiile publice de cultură care s-au dovedit cel mai rezistente la o funcționare modernă, europeană. Această situație nu face decât să exemplifice o problemă gravă a sistemului, problemă pe care inerția și lipsa de acțiune consecventă nu o vor putea rezolva”, a mai scris Vlad Alexandrescu.

----------------------------

 Premierul vrea demisia ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, caruia i-a reprosat ca nu a gestionat corespunzator situatia de la Opera Romana, scriu stirileprotv.ro.

Conflictul de la Opera bucuresteana a inceput dupa ce Tiberiu Soare a fost numit director general interimar al ONB, pe 4 aprilie. O zi mai tarziu, coordonatorul baletului ONB, Johan Kobborg, a anuntat ca va demisiona, dupa ce functia sa, de director al Baletului Operei, a fost scoasa de pe site-ul institutiei. In replica, Soare a spus ca respectiva functie nu exista in organigrama. Ulterior, Soare a fost numit director adjunct iar postul sau de director general interimar a fost preluat de Vlad Conta.

Plecarea lui Kobborg a fost intampinata cu manifestatii de sustinere din partea balerinilor ONB, dar si cu proteste din partea unor angajati ai operei, care au spus ca exista discrepante mari intre salariile angajatilor autohtoni si ale colaboratorilor straini.

×
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close