Antena 3 CNN Actualitate Gabriela Firea: Școlile vor fi închise până luni în București. Care este situaţia în ţară

Gabriela Firea: Școlile vor fi închise până luni în București. Care este situaţia în ţară

Gabriela Firea: Școlile vor fi închise până luni în București. Care este situaţia în ţară
Sursa foto: Foto: Pixabay.com
09 Ian 2017   •   19:14

Toate cursurile din Bucureşti, cu excepţia celor din învăţământul superior, vor începe luni, 16 ianuarie, din cauza vremii nefavorabile ce se anunţă în următoarele zile, a declarat, luni seară, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

"Am luat legătura cu specialiştii în meteorologie, atât pe parcursul zilei, cât şi în această seară, m-am consultat cu domnul ministru al Educaţiei, de asemenea cu inspectorul şcolar general, am discutat cu domnul prefect, cu primarii de sectoare, cu medici, cu părinţi şi concluzia este una foarte clară: având în vedere condiţiile meteo vitrege, începând de mâine seară, miercuri şi chiar joi, în mod raţional şcoala ar putea să înceapă în Capitală vineri, ceea ce ar fi neplăcut pentru că ar fi o zi de sfârşit de săptămână. De aceea, împreună am luat decizia ca toate cursurile să înceapă luni, 16 ianuarie. De asemenea, atunci se vor deschide toate creşele, grădiniţele, şcolile şi liceele", a anunţat Firea, după şedinţa Comandamentului de iarnă.

Cât priveşte învăţământul universitar, ea a spus că acesta are autonomie şi "fiecare universitate îşi va lua propria decizie şi o va anunţa pe site-ul facultăţilor".

Firea a adăugat că este posibil ca o decizie similară să fie luată şi pentru judeţul Ilfov.

"Din discuţia pe care am avut-o în această seară, am înţeles că o decizie similară se ia şi pentru judeţul Ilfov, că s-ar fi luat, pentru că vremea va fi comparabilă în judeţul Ilfov cu cea din Capitală, de aceea se ia o decizie similară", a explicat Firea.

Referitor la perioada de recuperare a zilelor în care elevii nu merg la şcoală, primarul general a spus că nu este cazul, pentru că nu era o perioadă de predare.

"În această perioadă, potrivit domnului ministru al Educaţiei, domnului secretar de stat şi inspectorului general şcolar, nu era o perioadă de predare, de lecţii, de materie, ci practic de evaluare. Deci toată această perioadă de evaluare va fi făcută de profesori la clasă. Era mult mai periculos să expunem copiii şi cadrele didactice unui ger năprasnic, cum va fi mâine dimineaţă, de minus 23 de grade Celsius, şi zăpada viscolită şi spulberată care va fi mâine seară, miercuri şi în mare parte şi joi", a explicat edilul şef al Capitalei.

Situaţia în ţară

Totodată, cursurile vor fi suspendate marţi în învăţământul preuniversitar în Bucureşti şi 21 de judeţe, potrivit unei centralizări a Ministerului Educaţiei Naţionale de la ora 17,00.

Potrivit MEN, marţi nu se vor face cursuri în Argeş, Braşov, Prahova, Tulcea, Teleorman, Bacău, Brăila, Olt, Iaşi, Neamţ, Timiş, Galaţi, Maramureş, Dolj, Suceava, Botoşani, Buzău, Ialomiţa, llfov, Constanţa, Vrancea şi Municipiul Bucureşti.

Cursurile vor fi suspendate parţial în Mehedinţi - Şcoala Gimnazială Ilovăţ şi Şcoala Gimnazială Tâmna, Sălaj - Grădiniţa cu program normal nr. 2 Mal şi Şcoala Gimnazială nr. 1 Dragu, Călăraşi - 5 unităţi de învăţământ, Dâmboviţa - Şcoala Gimnazială Ocniţa, Colegiul Economic ''Ion Ghica'' din Târgovişte, Şcoala Gimnazială Răzvad şi Şcoala Gimnazială Niculeşti, Cluj - Grădiniţa Jucu de Mijloc, Şcoala Gimnazială Luna şi Şcoala Gimnazială ''Lia Manoliu'' Corneşti, Mureş - Şcoala Gimnazială ''Romulus Guga'' din Târgu Mureş - structura Curcubeu - Valea Rece, Sibiu - o unitate de învăţământ, Alba - 5 unităţi de învăţământ, Hunedoara - 4 unităţi de învăţământ.

De asemenea, miercuri cursurile vor fi suspendate parţial în Sibiu - o unitate de învăţământ, Alba - o unitate de învăţământ.

×
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close