Antena 3 CNN Actualitate Primele declarații ale deputatului PSD Ana Birchall, după audierea la DNA în dosarul ”Tony Blair”

Primele declarații ale deputatului PSD Ana Birchall, după audierea la DNA în dosarul ”Tony Blair”

Primele declarații ale deputatului PSD Ana Birchall, după audierea la DNA în dosarul ”Tony Blair”
Sursa foto: Foto:Ana Birchall/ Facebook
26 Oct 2016   •   15:47

UPDATE: Deputatul PSD Ana Birchall a declarat miercuri la ieşirea din sediul DNA Ploieşti, unde a fost audiată în calitate de martor în dosarul privind vizita fostului premier britanic Tony Blair în România în 2012, că le-a spus procurorilor aceleaşi lucruri pe care le-a declarat şi în spaţiul public, subliniind că nu are nicio implicare în dosar.

"Exact ce am declarat în spaţiul public am declarat şi formal, în cadrul acestei audieri. (...) Nu am avut nicio implicare în acest dosar, alta decât a facilita un contact între echipa domnului Blair şi fundaţia organizatoare din România", a spus Ana Birchall.
 

Deputatul PSD Ana Birchall s-a prezentat, miercuri, la sediul DNA Ploieşti, ea spunând la intrare că a fost citată ca martor. Surse apropiate anchetei au declarat că ea a fost citată în dosarul care are legătură cu vizita fostului premier britanic Tony Blair în România, în 2012.

Fostul premier Victor Ponta, urmărit penal în acest dosar, a relatat, în septembrie, într-o postare pe Facebook, că iniţiativa aducerii fostului prim-ministru britanic la Bucureşti i-a aparţinut Anei Birchall, pe atunci secretar internaţional al PSD, devenită ulterior deputat PSD de Vaslui după alegerile din decembrie 2012, apoi au fost cooptate două fundaţii şi Ambasada Regatului Unit la Bucureşti, şi că nu a ştiut cuantumul onorariului şi nici nu i-a cerut bani lui Sebastian Ghiţă pentru a-l promova candidat, scrie Agerpres.

"Doamna Birchall a contactat Biroul lui Tony Blair printr-un prieten (fost coleg) britanic Matt Browne iar invitaţia a fost transmisă printr-o Fundaţie din SUA, Center for American Progress. Ulterior, la organizarea vizitei în România au fost cooptaţi Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti şi Fundaţia Multimedia condusă de Dan Sultănescu (care a fost agreată deoarece avusese colaborări anterioare atât cu Ambasada UK cât şi cu PSD)". (...) Singurul aspect cu care Doamna Birchall m-a informat legat de alte cheltuieli a fost faptul că Dl Blair nu solicită onorariu, însă încurajează organizatorii din România să facă o donaţie către o fundaţie de caritate indicată de către domnia sa. Nefiind vorba de bani de la PSD, nu am cerut detalii şi nici nu m-am implicat în vreun alt fel în acest aspect. Toate negocierile privind programul vizitei şi partea de donaţii au fost purtate direct de către Ana Birchall cu biroul Dlui Blair din Londra, cu cele două Fundaţii care au organizat (Center for American Progress şi Fundaţia Multimedia) şi cu Ambasada Marii Britanii la Bucureşti. Am aflat pentru prima dată suma donaţiei, firma care a donat şi beneficiarul din documentele anexate la dosarul penal de către DNA Ploieşti", a arătat Victor Ponta.

Ulterior, deputatul PSD Ana Birchall a arătat că, în calitate de secretar internaţional al PSD, era obligată în privinţa organizării unor evenimente.

Fiind persoana care a mijlocit dialogul iniţial şi schimbul de contacte între echipa Blair şi fundaţia din România ce a făcut posibil evenimentul, Ana Birchall a precizat că implicarea sa ulterioară a vizat exclusiv elemente de agendă şi protocol între care recomandări de potenţiali invitaţi la dezbaterea publică, recomandări privind alegerea moderatorului dezbaterii, recomandări pentru posibile interviuri în mass-media românească, întâlniri de lucru cu ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, întâmpinarea la aeroport alături de ambasadorul britanic a lui Tony Blair.

×
Subiecte în articol: Ana Birchall
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close