Antena 3 CNN Actualitate DNA: Cum a spălat Ioan Niculae peste cinci milioane de euro, prin firmele sale

DNA: Cum a spălat Ioan Niculae peste cinci milioane de euro, prin firmele sale

DNA: Cum a spălat Ioan Niculae peste cinci milioane de euro, prin firmele sale
Sursa foto: Foto: Agerpres
28 Apr 2016   •   18:18

O sumă de peste cinci milioane de euro a fost supusă de omul de afaceri Ioan Niculae unui proces de spălare a banilor, aceasta trecând prin mai multe firme şi ajungând la o firmă de tip off shore controlată tot de Niculae şi care are sediul pe un yacht, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA, citat de Agerpres.

Potrivit documentului, spălarea de bani s-a realizat în mai multe etape şi cu implicarea mai multor persoane.

Astfel, prima etapă a fost reprezentată de încheierea unui contract fictiv între Interagro, în calitate de client, şi Libarom Agri (societate specializată în procesare producţie agricolă - conserve şi tranzacţii cu produse agricole controlată de Said Baaklini), în calitate de prestator, contractul având ca obiect prestarea de servicii de publicitate.

Valoarea serviciilor de publicitate cumpărate de Ioan Niculae de la Said Baaklini era de 10.000.000 euro.

"Activităţile efectuate pe parcursul urmăririi penale au stabilit fără niciun dubiu că prestaţiile nu au fost efectuate, documentele întocmite în acest sens conţinând date nereale. Firma lui Said Baaklini nu avea cum să presteze servicii de publicitate deoarece nu avea capabilităţi logistice în acest sens şi nici nu a contractat cu o altă firmă servicii similare. Cu toate că serviciile de publicitate nu au fost prestate, în perioada septembrie 2008 - martie 2009, de la Interagro SA s-au virat în patru tranşe, circa 5,6 milioane euro din cele 10 mil. euro, către Libarom Agri controlată de Said Baaklini", se arată în rechizitoriu.

Astfel, a doua etapă a fost reprezentantă de transferul banilor de la Interagro pe circuitul de spălare a banilor.

"După transferul banilor de la Interagro SA la Libarom Agri, a intervenit a treia etapă, transferul extern al banilor proveniţi din infracţiunea de evaziune fiscală, către firma off shore Dandicott, controlată tot de Ioan Niculae", spun anchetatorii.

Concret, pentru a transfera sumele de bani provenite de la Interagro, Said Baaklini a apelat la un prieten a cărui firmă era implicată deja în circuite infracţionale de evaziune fiscală şi spălare de bani. Ulterior, firma Mike Trading a virat banii către firma off shore din Cipru Dandicott Ltd, controlată tot de Niculae.

Despre această firmă off shore, DNA spune că a fost înfiinţată în Insulele Virgine Britanice, dar îşi desfăşoară activitatea în Cipru, unde îşi are deschise şi conturile bancare.

"Datele existente la dosar arată că firma off shore Dandicott Ltd. din Insulele Virgine Britanice, dar cu sediul în Cipru este controlată tot de Ioan Niculae şi îşi are sediul social pe yacht-ul achiziţionat şi folosit de Ioan Niculae şi membrii familiei acestuia", susţin procurorii.

A patra etapă a "spălării" este reprezentată de reintroducerea banilor proveniţi din infracţiune în circuitul civil, mai precis transferul banilor de la Dandicott Ltd către o altă firmă controlată de Ioan Niculae, respectiv Intervitt SRL, divizia de vinificaţie a grupului Interagro.

Această schemă infracţională a adus prejudicii bugetului de stat, întrucât s-au înregistrat în contabilitate operaţiuni comerciale fictive, nereale.
 

×
Subiecte în articol: Ioan Niculae
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close