Antena 3 CNN Actualitate Doi senatori propun majorarea preţului benzinei

Doi senatori propun majorarea preţului benzinei

Doi senatori propun majorarea preţului benzinei
Sursa foto: foto: pixabay.com
17 Apr 2016   •   13:04

Doi senatori propun majorarea preţului benzinei.

Cristian Bodea şi Valeriu Boeriu propun ca taxa de poluare să fie inclusă în preţul combustibilului şi să fie de 5 bani pe litrul de carburant.

Potrivit iniţiatorilor, plata timbrului de mediu este inechitabilă şi nu compensează gradul de poluare produs de către maşini.

Banii proveniţi din taxa propusă de senatori vor ajunge ulterior la Fondul de Mediu.

“Timbrul de mediu nu este platit de toti poluatorii (polueaza si barca cu motor, si drujba etc.), nu platim dupa cat poluam si nici nu este innoit parcul auto. Timbru de mediu nu isi atinge scopul in niciun fel. Poluatorul plateste este principiul corect in acest domeniu. Poluezi cu atat mai mult cu cat consumi mai multi litri de combustibil. O taxa de mediu de 5 bani pe litrul de combustibil inseamna aproximativ 2 lei la un plin. Daca am lua consumul mediu al unui autoturism, la un plin pe luna, taxa ar scoate din buzunarul proprietarului 2 lei lunar, 24 de lei pe an, 360 lei pe durata medie de 15 ani de folosire a autoturismului. Nu se pune problema ca aceasta taxa ar duce la scumpiri in economia nationala din moment ce supraaccizarea combustibilului cu peste 40 de bani litru nu a produs acest fenomen“, au explicat acestia in expunerea de motive a proiectului.

Proiectul de lege a fost depus deja la Senat, însă decizia finală va fi luată în plenul Camerei Deputaţilor.

×
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close