Antena 3 CNN Actualitate Educație Avem mastere și doctorate, dar puține studii universitare. Situație dezastruoasă pentru România, la nivel european

Avem mastere și doctorate, dar puține studii universitare. Situație dezastruoasă pentru România, la nivel european

Avem mastere și doctorate, dar puține studii universitare. Situație dezastruoasă pentru România, la nivel european
24 Iul 2016   •   18:33

Doar 19,2% din populaţia ocupată a ţării (formată din totalul celor 8,2 milioane de persoane care au venituri din muncă) are studii superioare, România înregistrând cea mai scăzută pondere a licenţiaţilor din câmpului muncii din rândul statelor din Uniunea Europeană.

"România are încă o pondere ridicată a populaţiei în mediul rural prin comparaţie cu alte ţări, iar pentru noi ruralul are o mare problemă din cauza lipsei de infrastructură. Dacă ai studii superioare şi trăieşti la ţară, nu prea ai ce face efectiv cu acele studii, pentru că nu s-a dezvoltat o economie sănătoasă în care să existe servicii", a explicat Ştefan Pălărie, preşedintele organizaţiei Şcoala de Valori, care desfăşoară proiecte educaţionale pentru tineri.

Dacă în România doar 19% din populaţia ocupată are studii superioare, în statele din Uniunea Europeană ponderea medie este de circa 33%, cele mai mari ponderi ale licenţiaţilor de pe piaţa forţei de muncă fiind înregistrate în Luxemburg (unde aproape 50% din populaţia ocupată are facultate), Irlanda (cu o pondere de circa 47%), Cipru (45%), Belgia (43%), Marea Britanie (42%) sau Spania (42%).

Sursă: Mediafax
×
Subiecte în articol: doctorat educatie invatamant
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close