Antena 3 CNN Actualitate Educație Studiu: 42% dintre români sunt analfabeți funcționali

Studiu: 42% dintre români sunt analfabeți funcționali

Studiu: 42% dintre români sunt analfabeți funcționali
Sursa foto: Foto: Pixabay
03 Iun 2016   •   14:17

Scriu, citesc, semnează, dar nu înţeleg ceea ce citesc, nu corelează informaţii şi pică teste simple de logică. Li se spune analfabeţi funcţional şi estimările sunt alarmante - vorbim despre 42 la sută dintre români aflaţi în această situaţie. Au absolvit diverse forme de învăţământ, dar când ajung la interviu în faţa unui angajator, constată că nu au cunoştinţele şi deprinderile necesare pentru viaţa reală, scrie Digi24.

Stau în bănci ore înşir şi învaţă pe de rost definiţii, formule şi alte lucruri pe care nu vor şti apoi să le folosească niciodată. Mai copiază la un test, pentru că ştiu să citească, mai beneficiază de indulgenţa profesorilor şi trec clasa, an după an. Sunt analfabeţii funcţional, al căror număr tot creşte.

În momentul de faţă e 42% procentul elevilor care ţin de analfabetism funcţional, adică sunt elevi care nu sunt capabili să facă raţionamente elementare, nu ştiu să folosească operaţiile matematice elementare când se confruntă cu o situaţie din viaţa de zi cu zi”, a spus Cristian Hatu,preşedintele Centrului de Evaluare şi Analize Educaţionale.

×
Subiecte în articol: studiu
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close