Antena 3 CNN Actualitate Exces de putere. Contractul ascuns de statul român pentru „Cumințenia pământului”

Exces de putere. Contractul ascuns de statul român pentru „Cumințenia pământului”

Exces de putere. Contractul ascuns de statul român pentru „Cumințenia pământului”
Sursa foto: Foto: Agerpres
de S.T.    |    09 Sep 2016   •   23:26

Pe măsură ce se apropie data limită a strângerii de fonduri pentru „Cuminţenia pământului”, rumoarea este tot mai mare.

Jurnalistul Adrian Ursu a prezentat la emisiunea „Exces de putere” un contract ascuns de statul român pentru „Cumințenia pământului”.

Există o înțelegere între proprietarii lucrării și statul român ca la data de 31 octombrie să se încheie un contract de vânzare-cumpărare.

Pe 31 octombrie 2016 expiră dreptul de preemţiune al guvernului României în cazul achiziţiei sculpturii lui Constantin Brâncuşi.

Statul român a asigurat moștenitorii sculpturii „Cuminţenia pământului” că are banii, fără a-și exercita dreptul de preemțiune în acest caz. Ulterior, a revenit asupra deciziei și a informat că este interesat, prin Ministerul Culturii, să-și exercite dreptul de preemțiune.

În 2007, sculptura lui Constantin Brâncuşi „Cuminţenia Pământului” a fost evaluată de un expert la suma de 30 de milioane de euro, în forma inițială, iar după deteriorări, la 15-16 milioane de euro.

La dosar a fost depusă o fișă de conservare unde se menționează o valoare de 15 milioane de euro.

Suma oferită de statul român reprezintă o bună afacere, a arătat avocatul moştenitorilor sculpturii „Cuminţenia pământului”, Bogdan Grabowski, vineri, la Antena 3.

Statuia „Cuminţenia Pământului” a lui Constantin Brâncuşi costă 11 milioane de euro.

Campania de susţinere a subscripţiei naţionale pentru achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi, „Cuminţenia pământului”, urmăreşte să atragă contribuţiile românilor interesaţi de recuperarea patrimoniului naţional.

Este necesară strângerea sumei de şase milioane de euro până pe data de 30 septembrie 2016 pentru a completa cele cinci milioane de euro alocate deja de Guvernul României.

Vezi AICI ediția integrală a emisiunii „Exces de putere”

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close