Antena 3 CNN Actualitate Exces de Putere. O întreagă nebuloasă în jurul contractelor pentru biocide

Exces de Putere. O întreagă nebuloasă în jurul contractelor pentru biocide

Exces de Putere. O întreagă nebuloasă în jurul contractelor pentru biocide
27 Mai 2016   •   22:55

Ministerul Sănătăţii a făcut publică lista tuturor contractelor prin care spitalele româneşti au cumpărat substanţe biocide raportate în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice anul trecut.

Potrivit datelor din această listă, cea mai mare valoare a contractelor, de peste 10 milioane de lei, a avut-o societatea Al Carina, iar compania Hexi Pharma se află pe locul secund, cu aproape 8 milioane de lei.

Procurorii au stabilit în cazul Hexi Pharma un prejudiciu de 51 de milioane de lei, bani proveniți din contractele firmei cu spitalele din țară, în ultimii ani. Practic, asta înseamnă, coroborat cu datele oferide de Ministerul Sănătății, că Al Carina a devenit principalul jucător de pe piață după căderea Hexi Pharma, ceea ce a dus la întrebarea dacă între cele două firme există o relație de colaborare.

Oana Stancu Zamfir a explicat la ”Exces de putere” că de pe lista respectivă, lipsesc mai multe contracte, unele dintre ele fiind de la Spitalul Județean de Urgență Ploiești. Doar acolo, Al Carina a încheiat într-o singură zi contracte de 31 de milioane de lei.

Patronul firmei Al Carina, Dan Cruceanu, a încercat să explice că între firma sa și Hexi Pharma nu există o relație de colaborare, însă pe parcurs s-a răzgândit și a schimbat argumentația.

”Flori Dinu mi-a fost concurentă. Ne întâlneam la licitații. După 2011 am devenit dușmani. În 2012 am depus plângere la DNA împotriva Hexi Pharma. Mai vreți ceva? A existat colaborare între noi? Am depus plângere pentru trei proceduri depuse de Hexi Pharma. În 2014 mi-a venit un răspuns, că nu este de competența DNA, Parchetul a sesizat ANRMAP, iar spitalele au fost amendate” a spus inițial Dan Cruceanu, care după câteva minute a revenit și a afirmat că: ”Eu nu am reclamat Hexi Pharma, am reclamat spitalele pentru procedură”.

Patronul Al Carina a explicat că testele de eficacitate ale produselor Hexi Pharma erau excepționale și imposibil de bătut de către concurență.

”Testele de eficacitate ale Hexi Pharma erau unice în lume. Erau imposibil de trecut. Probabil că acel laborator le făcea niște testări unice în lume, ireale. Toate produsele sunt avizate pe baza analizelor făcute în Germania” a afirmat Dan Cruceru.

În finalul emisiunii, Ministerul Sănătății a reacționat și a explicat că unul dintre contracte lipsește pentru că nu se regăsește în baza de date pusă la dispoziția Ministerului Sănătății de către Ministerul Comunicațiilor. Celelalte contracte, cele de la Spitalul Ploiești ar fi fost înregistrate pe SEAP la o altă categorie, cea a produselor chimice.

”Ori ministrul este mințit, ori acuză Ministerul Comunicațiilor” a conchis Oana Stancu.

×
Parteneri
Marcel Boloş, planuri pentru creşterea TVA-ului în România
x close