Antena 3 CNN Actualitate FLOAREA-DE-COLȚ. Misterul celei mai interzise flori din lume

FLOAREA-DE-COLȚ. Misterul celei mai interzise flori din lume

FLOAREA-DE-COLȚ. Misterul celei mai interzise flori din lume
05 Mar 2018   •   21:01

FLOAREA-DE-COLȚ Intalnita in Romania pe stancile aproape inaccesibile omului din Muntii Vrancei, Muntii Bucegi, Muntii Fagarasului, Muntii Maramuresului, Rodna, Obcinele Bucovinei, Masivul Ceahlau, Retezat, Godeanu, FLOAREA-DE-COLȚ este o planta deosebit de rara. Google celebrează FLOAREA-DE-COLȚ cu un Google Doodle special.

FLOAREA-DE-COLȚ Ocrotită de aproape 80 de ani

FLOAREA-DE-COLȚ Din acest motiv ea a fost declarata monument al naturii si este ocrotita prin lege inca din 1931. Floarea de colt este protejata in rezervatii naturale cum ar fi cele din Piatra Craiului, Muntii Bucegi, Ciucas, judetul Alba etc.
Leontopodium alpinum (dupa denumirea sa stiintifica), este o planta perena, de o frumusete aparte si totodata cea mai rara din intreaga flora montana.

FLOAREA-DE-COLȚ Tulpina este dreapta si poate ajunge pana la 20 - 30 cm inaltime. Aceasta este imbracata in partea de jos cu frunze catifelate, de dimensiuni diferite asezate de jur imprejurul tulpinei, in forma de cerc. Numeroasele si micutele flori, compuse din petale de un alb imaculat sunt dispuse in asa fel incat lasa impresia unei singure flori de forma unei stelute. Intalnita de cele mai multe ori pe culmile stancoase si tot mai rar pe platourile montane, floarea de colt are radacina fixata in putinul pamant ramas intre scobiturile sapate in stancile calcaroase.

FLOAREA-DE-COLȚ Acoperită de peri catifelați

FLOAREA-DE-COLȚ Intreaga planta este acoperita de peri catifelati de culoare argintie, ce protejeaza frunzele si florile de vant.
FLOAREA-DE-COLȚ La noi in tara, floarea de colt poate fi vazuta inflorita in lunile iulie si august.

FLOAREA-DE-COLȚ Se pare ca floarea de colt provine din tinuturile Asiei, acolo crescand la fel de deasa ca si iarba. In diferite locuri din lume unde mai poate fi intalnita, floarea de colt poate atinge inaltimea de pana la 80 cm.

FLOAREA-DE-COLȚ Numita in popor si floarea reginei, floarea doamnei, steluta sau albumita, floarea de colt are in traditia romaneasca o semnificatie aparte, ea fiind un simbol al dragostei. Se spune ca, pentru a-si dovedi dragostea si curajul, tinerii colindau zonele stancoase ale muntilor pentru a culege flori de colt si a le oferi iubitelor. In limbajul florilor ea inseamna puritate si curatenie.

×
Subiecte în articol: Google Doodle
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close