Antena 3 CNN Actualitate George Maior, audiat la Comisia parlamentară de anchetă: Vizita la Gabriel Oprea a fost un eveniment privat. Nu am ce comenta pe tema asta

George Maior, audiat la Comisia parlamentară de anchetă: Vizita la Gabriel Oprea a fost un eveniment privat. Nu am ce comenta pe tema asta

George Maior, audiat la Comisia parlamentară de anchetă: Vizita la Gabriel Oprea a fost un eveniment privat. Nu am ce comenta pe tema asta
12 Iun 2017   •   10:01

Update:  Prezent la audierile de la comisia de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009, George Maior a ținut să precizeze că nu va oferi prea multe date de la întâlnirea din casa lui Gabrel Oprea pentru că a fost un eveniment privat.

„Aș dori să mulțumesc Comisiei pentru această invitație, pentru faptul că a răspuns solicitării mele obiective să vin pe această dată, având vizita președintelui la Washington. În ceea ce privește comisia este bine că evenimentele acelea sunt analizate de către dvs. Aș vrea să vă spun, am să vorbesc despre instituția pe care o conduceam atunci, SRI, pe tot parcursul anului. Serviciul și-a îndeplinit activitatea și misiunea în conformitate cu normele legale. Este opinia mea. Tot ce a făcut serviciul rămâne arhivat și depozitat în arhivele serviciului și ale statului. 2009 a fost un an special, încă de la începutul anului am ținut să fiu atent cu privire la modul cum SRI își menținea serviciu. Am emis atunci o serie de declarații publice. (...)Serviciul s-a comportat exemplar”.

”În toate acele zile, inclusiv în acea zi, din punctul meu de vedere ale atribuților mele au fost îndeplinite conform legii. Nu au avut nicio legătură cu activitatea Serviciului. A fost un eveniment privat, la care nu s-au întâmplat aspecte ca fiind nelegale. A fost un eveniment privat, nu are relevanță din punctul de vedere al atribuțiilor Comisiei, directorul SRI va participa întotdeauna și la evenimente private, voi face mereu distincția între evenimente private și publice. Ele nu au avut nicio legătură cu acţiunea instituţiei ca atare”.

Sunt prieten cu Gabriel Oprea

"L-am cunoscut de multă vreme pe domnul Oprea, aveam o relație de prietenie, ne cunoaștem din perioada din care am activat împreună în mai multe guverne, în guvernul Adrian Năstase, da, avem o relație de prietenie", a precizat Maior.

Atribuțiile SRI privind organizarea alegerilor

„Atribuțile SRI nu sunt legate de organizarea alegerilor, ci de apărarea Constitituției, care prevede și dreptul la vot. În temeiul competențelor, toate dispozițiile, ordinele, videoconferințele, cu membrii serviciului sunt arhivate, există și pot fi accesate”.

Despre analiza lui Andronic

„E vorba de o analiză a domnului Andronic, am spus că e un evenimet privat. Intră și răspunsul: nu are dreptate”.

Despre relația cu Vasile Dîncu

„O relație veche de prietenie. Nu a existat nicio legătură între SRI și serviciul său de sondare a opiniei publice”.

Despre relația cu Laura Codruța Kovesi

„O relație strict profesională desfășurată cu atribuțile fiecărei instituții pe care o reprezentam”.

Întrebat unde a văzut rezultatul alegerilor, George Maior a declarat: „La televizor am aflat rezultatul alegerilor. Eram la mine acasă”.

Chestionat dacă i se pare propice prezența directorului SRI în seara alegerilor, alături de mai mulți politicieni, George Maior își susține în continuare pledoaria inițială: „Consider nu este nimic impropriu fiind un eveniment privat. Nu erau asemenea evenimente dese, cum nu sunt dese nici la alți reprezentanți al statului. Orice reprezentant al statului poate participa la evenimente private”.

Implicarea STS în alegerile din 2009

„Nu pot să răspund în numele unei alte instituții, inckusiv în context electoral, acest lucru trebuie lămurit cu STS, eu vorbesc din ceea ce reprezentam atunci. (...) Nu cunosc acest aspect. Cred că STS a acționat legal, dar nu vreau să mă pronunț”.

Update: Fostul director al SRI George Maior a ajuns la audierile de la comisia de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009. Ambasadorul României în SUA a răspuns doar la o întrebare și anume cea referitoare la faptul că hackerul Guccifer i-a spart căsuța de e-mail, după cum acesta a declarat în exclusivitate pentru Antena 3. „Fake news”, a fost răspunsul lui Maior.

Știre inițială: Fostul director al SRI George Maior, actualul ambasador al României în Statele Unite, este audiat luni în comisia de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009, alături de fostul preşedinte al Institutului Naţional de Statistică, scrie News.ro.

”Luni ne vom întâlni cu domnul George Maior şi cu domnul Vergil Voineagu, cel care a fost preşedintele INS la data alegerilor. Pentru marţi, domnul Robert Cazanciuc, domnul Gheorghe Neţoiu, domnul Cătălin Voicu şi domnul Dumitru Iliescu, iar pentru miercuri domnul Emil Boc şi o s-o invităm pe doamna Laura Codruţa Kövesi”, a anunţat, miercuri, preşedintele comisiei, social-democratul Mihai Fifor.

Iniţial, George Maior fusese programat pentru data de 6 iunie, dar acesta a cerut o amânare în condiţiile în care preşedintele Klaus Iohannis s-a aflat săptămâna trecută în vizită în Statele Unite.

Şedinţa comisiei va începe la ora 10.

×
Subiecte în articol: George Maior Klaus Iohannis
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close