Antena 3 CNN Actualitate Graniţa de Vest a României, cea mai sângeroasă frontieră a Europei. Cât de scump au plătit românii libertatea, în perioada comunismului

Graniţa de Vest a României, cea mai sângeroasă frontieră a Europei. Cât de scump au plătit românii libertatea, în perioada comunismului

Graniţa de Vest a României, cea mai sângeroasă frontieră a Europei. Cât de scump au plătit românii libertatea, în perioada comunismului
Sursa foto: Foto: Antena 3
de S.T.    |    08 Oct 2012   •   10:03

Graniţa de Vest a României, odinioară, o veritabilă fortăreaţă ridicată de regimul comunist împotriva propriului popor, în încercarea de a opri exodul fugarilor spre Occident, a fost Zidul Berlinului pentru români. Cu deosebirea că acest "zid" a fost, de fapt, cea mai sângeroasă frontieră a Europei.

Li s-a spus simplu, frontierişti, pentru că în vremea dictaturii au îndrăznit să privească peste graniţă şi au încercat să treacă dincolo de ea. Cei care au reuşit şi-au găsit libertatea şi fericirea în Occident, însă, nu au uitat niciodată teroarea prin care au trecut şi scenele de groază la care au fost martori!

Cei care au supravieţuit mai pot spune astăzi poveşti dintr-o altă viaţă, despre disperare, nevoia de libertate şi curaj. Ar plânge, dar sunt bărbaţi în toată firea. Ar râde, dar parcă amintirea acelor clipe nu-i lasă.


"Frontieriştii" spun poveşti despre grănicerii care băteau crunt români de-ai lor, îi torturau, îi împuşcau şi îi înecau în Dunăre. Nu aveau suflet, doar un ordin pe care îl respectau orbeşte! "Niciun om nu părăseşte România".

În Premiera prezintă "Ultima frontieră”, o poveste despre cât de scump au plătit românii libertatea în perioada comunismului, dar şi câte suflete şi-au pierdut viaţa încercând să ajungă la libertate.

Vezi mai jos un material emoţionant!


În premieră” este emisiunea ce a fost premiată de juriul mondial al Association for International Broadcasting, la categoria "Cea mai bună investigaţie jurnalistică".

Carmen Avram şi echipa ei te invită să vizitezi site-ul emisiunii: inpremiera.antena3.ro. Aici vei găsi arhiva emisiunilor marca "În premieră", precum şi detalii despre cei care îţi aduc reportaje de excepţie.




×
Subiecte în articol: romani libertate In premiera
Parteneri
Cod galben de ploi, ninsoare şi vânt. Se strică vremea în toată ţara
x close