Antena 3 CNN Actualitate În Premieră. Vise în eprubetă

În Premieră. Vise în eprubetă

În Premieră. Vise în eprubetă
26 Iun 2016   •   22:03

România stă foarte prost la capitolul natalitate, iar populaţia este în scădere, dar statul nu este foarte preocupat de viitoarele generaţii. Medicii estimează că infertilitatea, o problemă care afectează atât femeile, cât şi bărbaţii, a crescut alarmant în ultimii ani în ţara noastră, aproape unul din patru cupluri aflându-se în imposibilitatea de a avea urmaşi, din diverse cauze. Pentru mii de români, fertilizarea in vitro (FIV) este singura soluţie pentru a deveni părinţi, însă autorităţile oferă sprijin unui număr foarte mic dintre aceştia, prin Subprogramul FIV şi embriotransfer, derulat de Ministerul Sănătăţii. Ignorați de stat, cei mai mulţi îşi pierd speranţa sau, dacă îşi permit, apelează la clinicile private de profil din țară sau din străinătate.

Aproape 25% din populația la vârstă fertilă din țara noastră se confruntă cu această problemă, estimează specialiștii, însă doar un procent foarte mic se adresează unui specialist. Potrivit medicilor, 85% dintre aceste cupluri nu cer niciodată ajutor medical de specialitate, deși este foarte probabil ca problema lor să poată fi rezolvată. Infertilitatea este o boală și afectează în mod egal femeile și bărbaţii, spun medicii, și, ca de fiecare dată când ești bolnav, trebuie să te adresezi unui medic. În cazul acesta, unuia specializat în probleme de fertilitate. 

Konstantinos Pantos poate fi considerat tatăl a peste 40.000 de copii. Medicul grec este de peste 20 de ani una dintre cele mai importante nume din domeniul tratamentelor contra infertilității. La clinica sa au apelat deja atât de mulți români, încât până și site-ul clinicii este tradus în limba română.

Există inclusiv angajați români, pentru a-i face pe pacienți să se simtă ca acasă.

Cu o problemă medicală s-a confruntat și Nicoleta Mișa, în vârstă de 33 de ani, din Constanța. Şi-a dorit foarte mult un copil și a încercat să-l obțină pe cale naturală, însă trei sarcini extrauterine au lăsat-o fără ambele trompe şi își pierduse speranța că va mai putea deveni mamă. Pentru ea, practic, singura posibilitate de a da naștere unui copil era procedura FIV și a aflat acest lucru dintr-un reportaj. A ajuns la clinica din Atena. Iar prima încercare a fost și prima reușită. Triplă, pentru că toți cei trei embrioni obținuți în eprubetă, pe care specialistul i-a transferat apoi în uterul mamei, s-au prins și s-au dezvoltat. „Ne doream mai mulți copii și ne gândeam că, dacă se prinde doar unul, o să mai încercăm”, ne-a povestit Nicoleta, care în urmă cu un an a adus pe lume trei băieței: Alex, Robi și Toni.

×
Subiecte în articol: In premiera carmen avram infertilitate
Parteneri
Marcel Boloş, planuri pentru creşterea TVA-ului în România
x close