Antena 3 CNN Actualitate Da, este adevărat! Parlamentarii se pregătesc să voteze noi pensii speciale

Da, este adevărat! Parlamentarii se pregătesc să voteze noi pensii speciale

Da, este adevărat! Parlamentarii se pregătesc să voteze noi pensii speciale
Sursa foto: foto: Agerpres
16 Mar 2016   •   23:18

Parlamentarii pregătesc pensii speciale pentru încă o categorie profesională, piloţii instructori de la Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă, categorie pe care o consideră nedreptăţită deoarece nu ar beneficia de acelaşi drepturi ca piloţii de la Tarom, scrie Adevărul.

Anul trecut, în luna aprilie, aleşii din Legislativ adoptau o lege prin care piloţii, însoţitorii de bord şi membrii ai echipajului de cabină cu licenţă sau atestat de membru al echipajului de cabină, paraşutiştii şi personalul de inspecţie în zbor care aveau vârsta de minimum 50 de ani şi o vechime de 20 de ani în domeniu beneficiau de pensii speciale, adică pensii speciale dedicate unei anumite catogorii profesionale.

Omişi de la aceste pensii, în mod nedrept după cum au declarat mai mulţi deputaţi PSD pentru „Adevărul“, erau piloţii instructori de la Superioară de Aviaţie Civilă, cei care prin eroarea nu au fost adăugaţi la lista celor privilegiaţi. Aşadar, un grup de peste 40 de deputaţi social-democraţi au depus o iniţiativă legislativă prin care vor acordarea de pensii speciale şi piloţilor instructori.

„Au şi ei multe probleme. E o muncă dificilă. Sunt expuşi la tot felul de chestii. Nu e simplă nici activitatea lor. Până la urmă e un proiect (n.r.lege) de redare a drepturilor care le-au fost luate înainte, în perioada Boc“, a declarat deputatul Vasile Popeangă pentru „Adevărul“.

Ce prevede mai exact iniţiativa legislativă? „Pentru piloţii instructori de avioane din cadrul Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă, cuantumul pensiei  de serviciu se va calcula luânduse  ca bază de calcul 80% din media veniturilor totale realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare“, precizează una din modificările legii, acest mod de calcul fiind aplicat şi piloţilor din cadrul Companiei Naţionale de Transporturi Aeriene Române (TAROM). Singurele condiţii: persoana care depune dosarul pentru pensia specială să fie pinstructor piolot cu o vârstă de minimum 50 de ani şi să aibă o vechime de cel puţin 20 de ani de activitate ca pilot sau instructor de zbor.

 

×
Subiecte în articol: pensii speciale parlament
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close