Antena 3 CNN Actualitate INCREDIBIL! Vor să evacueze un SAT ÎNTREG, după ce au câştigat în instanţă terenurile

INCREDIBIL! Vor să evacueze un SAT ÎNTREG, după ce au câştigat în instanţă terenurile

INCREDIBIL! Vor să evacueze un SAT ÎNTREG, după ce au câştigat în instanţă terenurile
Sursa foto: Foto: doipedoi.com
21 Noi 2012   •   18:16

O familie a câştigat în instanţă 8.700 de hectare de păduri şi terenuri din judeţul Arad, adică întreaga suprafaţă a satului Nadăş, inclusiv biserica, intrând în conflict cu localnicii, după ce reprezentanţii familiei au mers, miercuri, cu un executor judecătoresc să evacueze unele terenuri, informează Mediafax.
   
Reprezentanţii familiei care a obţinut o sentinţă definitivă şi irevocabilă la Tribunalul Arad, prin care primeşte aproximativ 8.700 de hectare de terenuri în jurul localităţii Nadăş, s-au prezentat, miercuri, cu un executor judecătoresc pe unul dintre terenurile care i-ar reveni şi pe care există o gospodărie.

Peste 30 de localnici s-au adunat pentru susţinerea celor care locuiesc în această gospodărie, afirmând că beneficiarii sentinţei au obţinut practic toate terenurile şi pădurile din zona satului.


    Foto:cjarad.ro/taut

Tot miercuri, beneficiarii sentinţei au mers cu un buldozer pe o păşune unde există un adăpost, intenţionând evacuarea zonei.
   
În ambele situaţii, jandarmii şi poliţiştii au intervenit pentru a fi evitate conflictele între părţi, astfel că nu s-au semnalat incidente.
   
Petrică Horga, viceprimarul comunei Tauţ, de care aparţine satul Nadăş, a declarat că sentinţa de restituire în natură a 8.700 de hectare de terenuri datează din 2007, iar în ultimul an beneficiarii acesteia au început să o pună în aplicare, identificând terenurile şi intrând astfel în conflict cu localnicii.
   
Pe măsură ce localnicii au fost anunţaţi că pierd dreptul de a lucra terenurile agricole şi nu mai pot să folosească păşunile, aceştia au deschis alte procese cu noii proprietari, procese care se află pe rol.
   
"Este o situaţie grea, oamenii se tem că rămân fără sursa de supravieţuire. Practic, familia respectivă a câştigat întreaga suprafaţă a satului. Cea mai mare parte sunt terenuri împădurite, peste 5.000 de hectare, aşa că noii proprietari au acum şi un ocol silvic privat", a declarat viceprimarul.
   
Edilul a spus că familia care a obţinut terenurile a prezentat în instanţă documente din care a rezultat că este moştenitoarea unui grof (conte maghiar - n.r.), Iosif Grosz, care a deţinut importante proprietăţi în zonă în perioada interbelică.
   
Avocatul care îi reprezintă pe unii dintre locanici, Stelian Lupu, a afirmat că, potrivit numerelor topografice incluse în sentinţă, toată suprafaţa satului, inclusiv biserica şi cimitirul, au fost câştigate.
  
Familia care a câştigat terenurile din Nadăş nu a dorit să facă declaraţii presei.
   
Satul Nadăş are aproximativ 1.200 de locuitori şi aparţine de comuna Tauţ, care are o suprafaţă totală de 20.600 de hectare, integrând localităţile Tauţ, Minişel, Minişu de Sus şi Nadăş, cu un total de 2.200 de locuitori.
   


×
Subiecte în articol: Arad
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close