Antena 3 CNN Actualitate Inedit A fost condamnat la moarte și urma să fie executat, deși nu a ucis pe nimeni. Cazul lui face acum înconjurul lumii

A fost condamnat la moarte și urma să fie executat, deși nu a ucis pe nimeni. Cazul lui face acum înconjurul lumii

A fost condamnat la moarte și urma să fie executat, deși nu a ucis pe nimeni. Cazul lui face acum înconjurul lumii
Sursa foto: Foto: pixabay.com
21 Aug 2016   •   20:38

Justiția americană din statul Texas a oferit vineri o amânare nesperată unui condamnat care urma să fie executat miercurea viitoare pentru un omor la care nici măcar nu a fost de față, scrie AFP.

Avocații lui Jeffery Wood au obținut această amânare în fața Curții penale de Apel din Texas. Instanța a considerat întemeiat recursul prin care Wood denunța mărturia depusă la procesul său de un expert psihiatric ulterior foarte discreditat în carieră.

Jeffery Wood fusese condamnat la pedeapsa capitală în virtutea unei legi foarte controversate a statului Texas, care îi pune pe picior de egalitate pe autorul principal al unei crime și o altă persoană implicată, chiar dacă aceasta nu avea nicio intenție de a ucide.

În cazul de față, un prieten al lui Jeffrey Wood a fost împușcat mortal într-o benzinărie, în ianuarie 1996, în timp ce el personal se afla la volanul unei mașini care urma să fie folosită la jaf.

'Nu ar servi justiției executarea lui Wood, care se afla în exteriorul clădirii și nu avea antecedente penale', a subliniat avocatul Jared Taylor.

Potrivit apărătorilor săi, Wood, care are coeficientul intelectual al unui copil, nu știa nici măcar că prietenul său purta armă de foc.

Jeffery Wood, care avea 22 de ani în momentul producerii faptelor și tocmai a împlinit 43, rămâne totuși condamnat la moarte, ceea ce face din el un caz excepțional, în opinia unor juriști.

'Nu am văzut niciodată să fie executat în SUA cineva cu un nivel atât de scăzut de culpabilitate', a declarat pentru AFP Kate Black, unul din avocații condamnatului.

În ultimele zile, comitetul de sprijin pentru Wood a depus mari eforturi pentru a obține suspendarea execuției, iar 50 de responsabili religioși i-au scris guvernatorului din Texas pentru a-i cere grațierea condamnatului.

 

×
Subiecte în articol: condamnat la moarte Texas
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close