Antena 3 CNN Actualitate Inedit Craterul nuclear Sedan din SUA. Cum au fost expuşi la radiații peste 10 milioane de oameni

Craterul nuclear Sedan din SUA. Cum au fost expuşi la radiații peste 10 milioane de oameni

Craterul nuclear Sedan din SUA. Cum au fost expuşi la radiații peste 10 milioane de oameni
Sursa foto: sursa foto: cunoastelumea.ro
12 Mar 2017   •   09:06

Craterului nuclear Sedan este situat în Nevada, la aproximativ 90 de mile nord de Las Vegas. Este rezultatul testului nuclear Sedan, un test nuclear subteran efectuat în data de 6 iulie 1962, ca parte a Programului Plowshare, înființat în iunie 1957. Ideea programului era aceea de a folosi exploziilor nucleare pentru a… remodela natura și a facilita construirea de canale și drumuri, îmbunătățirea tehnicilor de minerit, sau pur și simplu pentru dizlocarea unei cantități mari de rocă și sol.

Însă intensitatea şi întinderea radiaţiilor s-au dovedit a fi extrem de mari, lucru ce a dus la oprirea programului Plowshare. Totuși, au fost efectuate peste 27 de detonări termonucleare până când acesta să fie închis. Doar patru dintre acestea au avut ca scop producerea de cratere, iar Sedan este, de departe, cel mai mare.

Dispozitivul care a produs craterul a fost îngropat la 194 de metri sub nivelul deşertului şi a avut un efect echivalent cu 104 de kilotone de TNT sau aproximativ opt bombe Hiroshima.

Continuarea, pe descoperalumea.ro.

×
Subiecte în articol: SUA
Parteneri
Avertizare ANM: Ninsori însemnate în 14 judeţe din ţară
x close