Antena 3 CNN Actualitate Inedit O tânără româncă a fost primul fotomodel al lumii. Milioane de oameni, fascinați de frumusețea ei

O tânără româncă a fost primul fotomodel al lumii. Milioane de oameni, fascinați de frumusețea ei

O tânără româncă a fost primul fotomodel al lumii. Milioane de oameni, fascinați de frumusețea ei
Sursa foto: Foto: tumblr
01 Dec 2016   •   13:50

Renee Perle, o romana nascuta la Iasi, a devenit in anii '30 primul fotomodel din lume. Soarta i-a suras tinerei ajunse in capitala Frantei, atunci cand un celebru fotograf de moda s-a indragostit nebuneste de ea. Figura unei romance din secolul trecut, considerata primul fotomodel din istoria omenirii a inspirat zeci de fotografi si designeri de renume, de-a lungul timpului.  
 

Renee Perle, o romanca cu origini evreiesti a devenit primul fotomodel profesionist din istorie in anii 30, la Paris. Numele real al primului fotomodel din lume a fost, de fapt, Renadi Parlea.    
 

Nascuta la Iasi intr-o familie cu origini evreiesti, romanca a ajuns la inceputul anilor 30 la Paris. Frumusesea tinerei a propulsat-o in lumea modei. A ajuns model pentru celebrul creator Georges Doeuillet. Drumul spre celebritate i s-a deschis in urma unei intalniri cu celebrul fotograf Jacques-Henri Lartigue. Se spune ca acesta ar fi zarit-o pe strada si s-ar fi indragostit fulgerator de ea, scrie bzi.ro.
 

Bruneta inalta, eleganta care se ascundea sub o palarie de soare i-a atras atentia artistului pe loc si acesta a aleso drept muza pentru fotografii. Cei doi au avut o relatie care a durat doi ani si pe care Jacques-Henri Lartigue a amintit-o in memoriile sale drept” o vacanta eterna”. Si-au petrecut aprape doi ani in Sudul Frantei unde iubitul fotograf si-a imortalizat partenera muza in 341 de fotografii care aveau sa faca istorie in moda.  

Fotograful nota despre model in jurnal, in perioada relatiei: “Renée! Este tandra, pasionala si devotata. Peste toate acestea, Renee inseamna dragoste. Face mereu scene. Este gelozie sau este nebunei? Poate simte nevoia sa ne certam de dragul impacarii. Sunt prea cu picioarele pe pamant, prea spectator si prea prost actor pentru acest tip de joc pe care Renee vrea sa-l jucam”. 

Relatia celor doi s-a incheiat in 1932 si despre Renee nu s-a mai stiut nimic.  
 

”Am lucrat cu multe superbe. Pe langa ea, toate celelalte pareau taranci”, avea sa  spuna fotograful peste ani despre Renee. Chiar romanca nu a facut o cariera in moda, cele 341 de fotografii realizate de Lartigue au facut istorie.  Cadrele realizate de Lartigue cu Renee Perle au ajuns celebre si  s-au vandut la marile case de licitatii la preturi piperate.  In  6 mai 1999, ”Renee Perle in haina alba” se vindea la casa Sotheby's cu pretul de 4.375 $.  

Figura si fotografiile lui Renee au inspirat de-alungul vremii creatori renumiti. John Galliano spunea despre primul fotomodel din lume: ”Aceasta pariziana jucausa a fost o avangardista perfecta: purta fie panataloni scurti, fie evazati, inca din 1930 iar mainile ii erau pline de bratari!”   

Despre Renee Perle se stie ca a murit in 1977 in zona din Sudul Frantei unde petrecuse doi ani de vacanta cu fotograful care i-a adus celebritatea. 

×
Subiecte în articol: fotomodel
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close