Antena 3 CNN Life Oameni 24 de ani de la moartea Andei Călugăreanu. „Tati, fă în aşa fel ca, după moartea mea, lumea să nu mă uite!”

24 de ani de la moartea Andei Călugăreanu. „Tati, fă în aşa fel ca, după moartea mea, lumea să nu mă uite!”

24 de ani de la moartea Andei Călugăreanu. „Tati, fă în aşa fel ca, după moartea mea, lumea să nu mă uite!”
15 Aug 2016   •   13:14

Interpreta Anda Călugăreanu s-a născut la 24 octombrie 1946, în București. Prima apariție mai importantă a fost cu formația Sincron, la Sala Palatului din București, în 1965. O perioadă îndelungată a format, împreună cu actorii Dan Tufaru și Florian Pittiș, un trio muzical care, în regia lui Alexandru Bocăneț, a fost unul dintre punctele de atracție ale spectacolelor Televiziunii. A realizat numeroase show-uri TV alături de actorul Toma Caragiu.

Începând cu jumătatea anilor '70, Anda Călugăreanu și-a descoperit o nouă vocație — muzica folk, colaborând ani la rând cu Cenaclul Flacăra. A urmat cursurile de actorie ale IATC, iar în 1984 a apărut în muzicalul ''Mitică Popescu'' de Nicu Alifantis. În 1987 i se editează un LP la Electrecord pe muzica lui Nicu Alifantis și aranjamentul orchestral al lui Doru Căplescu.

A participat la Festivalul Cerbul de Aur, ediția 1969, unde a luat mențiune, și la Festivalul Mamaia — ediția 1972, unde a câștigat Premiul de interpretare alături de Aurelian Andreescu, Doina Badea, Corina Chiriac, Mihai Constantinescu, Cornel Constantiniu, Dida Drăgan, George Enache, Stela Enache, Marina Voica, Petre Geambașu.

Și-a împrumutat vocea personajului Oache din filmele ''Maria Mirabela'' (1981) și ''Maria Mirabela în Tranzistoria'' (1989), regizate de Ion Popescu-Gopo, iar mai târziu a moderat emisiunea matinală pentru copii "Club Anda" (1990-92), alături de păpușa Omide.

Melodia ''Portocala'' compusă de Marius Țeicu pe versurile lui Ovidiu Dumitru a fost lansată în 1973 de interpreta Anda Călugăreanu, devenind în scurt timp șlagăr. Versurile sunt ușor de reținut, iar melodia este foarte antrenantă, fapt ce a transformat această piesă într-un ''evergreen'' al muzicii ușoare românești.

 

Anda Călugăreanu a murit la 15 august 1992. Înainte de a muri, Anda Călugăreanu i-a spus soţului său, Alexandru Medeleanu: „Tati, fă în aşa fel ca, după moartea mea, lumea să nu mă uite!”, conform libertatea.ro.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close