Antena 3 CNN Life Oameni O poveste impresionantă de viață. Născută în România, ar putea deveni prima senatoare de origine romă din istoria Franței

O poveste impresionantă de viață. Născută în România, ar putea deveni prima senatoare de origine romă din istoria Franței

O poveste impresionantă de viață. Născută în România, ar putea deveni prima senatoare de origine romă din istoria Franței
Sursa foto: Foto: Facebook/ Anina Ciuciu
26 Iul 2017   •   22:58

E romă, născută în România și școlită în Franța datorită părinților săi care au decis să emigreze. Activistă pentru drepturile omului și studentă la Drept, Anina Ciuciu, în vârstă de 27 de ani, candidează pentru un loc în Senatul francez. Tânăra devine astfel prima candidată de etnie romă din istoria Franței.

Anina are o poveste impresionantă de viață. Într-un interviu acordat Bondy Blog, Anina Ciuciu a vorbit despre copilăria sa dificilă. Ca să-și poată hrăni copiii, mama Aninei a fost nevoită să cerșească. Asta se întâmpla în anii `90, la Bourg-en-Bresse, la 80 de kilometri de Lyon. 

„Jacqueline, o învățătoare, ne-a văzut cerșind în piață și a venit să ne vorbească. Datorită ei am putut să merg la școală”, a povestit tânăra. „Noi am avut o șansă, de a o întâlni pe această femeie care a devenit o a doua mamă pentru mine. Dar accesul la drepturile fundamentale ale omului nu ar trebui să depindă de o întâlnire. Instituțiile ar trebui să aibă un rol activ în această chestiune”, a continuat Anina. 

Din momentul în care au avut acces la studii, Anina și surorile ei au făcut tot ce le-a stat în putință să exceleze. „Am vrut să arăt tuturor de ce este capabil un rom. Inițial, am făcut acest lucru inconștient, apoi bătaia de joc  și discriminările venite din partea colegilor mei mi-au dat și mai multă putere să lupt”.

„Când ne veneau colegi noi în clasă, în special străini, eu eram întotdeauna de partea lor, nu de partea celor care își bateau joc de ei. Mereu am considerat că ești mai puternic atunci când ești de partea celor fără apărare.”

Anina este un membru activ în mai multe asociații care militează pentru drepturile omului. 


 

×
Subiecte în articol: Senat Drepturile omului
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close