Antena 3 CNN Actualitate Inedit Semnul misterios care a apărut pe maşinile multor români

Semnul misterios care a apărut pe maşinile multor români

Semnul misterios care a apărut pe maşinile multor români
21 Oct 2016   •   22:25

Mulţi dintre noi au observat în trafic maşini care au pe spate ca o emblemă simbolul unui peşte, însă puţini ştiu ce înseamnă asta. Desenul respectiv se numeşte „peştele lui Iisus”, fiind un acronim (o prescurtare formată din componentele iniţiale într-o frază sau un cuvânt) al grecescului ΙΧΘΥΣ (ICHTYS) Iesous Christos Theou Yios Soter (Iisus Christos, Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul/Salvatorul), scrie cancan.ro.

Acest simbol pleacă de la evanghelia după Luca, Matei şi Ioan, din Biblie, în care Iisus a folosit doi peşti pentru a hrăni o mulţime de peste 5000 de persoane. O altă interpretare ar fi cuvintele lui Iisus, care spunea: „Veniţi după mine, şi vă voi face pescari de oameni.”.

Simbolul peştelui mai apare şi la alte culturi vechi, păgâne. Apare şi la egipteni împreună cu Osiris (zeul vieţii de apoi), fiind simbolul fertilităţii zeiţei Isis (zeiţa magiei şi a vieţii, a căsătoriei, simbolul armoniei matrimoniale şi fidelităţii femeii faţă de soţ). În alte culturi, el simbolizează reîncarnarea sau forţa vitală. Deoarece depune foarte multe icre, peştele este simbol al fecundităţii.

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close